Pénzhez jutnak a károsult gazdák

A legnagyobb területen az aszály pusztítása okozott gondot, ezért a megítélt és kifizetett kárenyhítő juttatás összegének jelentős része aszálykár után jár a gazdáknak.

2020. 03. 18. 15:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordösszegű kárenyhítő juttatást fizet ki a Magyar Államkincstár a napokban az érintett gazdálkodóknak. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint március végéig mintegy 14 milliárd forint érkezhet meg a károsult termelők bankszámlájára. A múlt évi mezőgazdasági károk után összesen 6855 gazdálkodónak jár valamilyen juttatás. A tárca adatai szerint az elmúlt évben több mint 16 ezer termelői kárbejelentés érkezett, az érintett terület nagysága pedig megközelíti a 300 ezer hektárt. A legnagyobb területen az aszály pusztítása okozott gondot, ezért a megítélt és kifizetett kárenyhítő juttatás összegének jelentős része, összesen 6,87 milliárd forint az aszálykár után jár a gazdáknak. Tavaszi fagykár után 3 milliárd forint juthat el az érintettekhez.

Az Agrárminisztérium által létrehozott agrár-kárenyhítési rendszer mellett a termelői öngondoskodás is rendkívül fontos, ugyanis a termelők aktív közreműködésével, például mezőgazdasági biztosítás megkötésével tovább csökkenthetik a kedvezőtlen időjárási kockázatok hatásait. A tárca szerint örvendetes, hogy egyre több termelő választja a kockázatkezelés eme formáját, a múlt évi kárenyhítések kapcsán már 1854 termelőnek volt megfelelő biztosítása, így ők a juttatást teljes összegére jogosultak. Az öngondoskodás további növelésére is van még lehetőség, hiszen a kifizetésben érintett 5 ezer termelő még mindig nem rendelkezik a szükséges biztosítással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.