Pénzügyi központ Budapesten

Az Európai Unióban öt nagy nemzetközi befektetési bank tart fenn székhelyet, de ezek egyike sem Közép-Európában található. Ez a helyzet most megváltozik, miután a magyar fővárosba helyezte át központját a Nemzetközi Beruházási Bank.

Fellegi Tamás Péter
2019. 09. 18. 11:30
VARGA Mihály; Koszov, Nyikolaj
Nyikolaj Koszov és Varga Mihály februárban írták alá a pénzintézet költözéséről szóló megállapodást Fotó: MTI/PM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság 10 évvel ezelőtt még igen rossz állapotban volt. Azóta az volt az egyik cél, hogy olyan üzleti klímát alakítsunk ki, hogy érdemes legyen Magyarországon beruházni – mondta kedden Varga Mihály, a Nemzetközi Beruházási Bank és a Pénzügyminisztérium üzleti fórumán. A miniszter jelezte: elértünk egy magas növekedési ütemet, egyúttal azt, hogy a munkában állók száma folyamatosan növekszik, így az ország a beruházási bankok érdeklődését is egyre inkább felkelti.

Különösen jelentős esemény, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank, amely kifejezetten régiónkra fókuszál, Budapestet választotta székhelyéül. Az Euró­pai Unióban öt nagy nemzetközi befektetési bank tart fenn székhelyet, de ezek egyike sem Közép-Európában található, ez a helyzet most megváltozik. A pénzintézetnek kilenc ország a tagja, és a célja az, hogy mindegyik tagországban aktívan működjön, beruházásokat támogasson, munkahelyeket létesítsen. A bank igen komoly nemzetközi hírnevet szerzett, amely a budapesti székhelyválasztással csak növekedni fog.

Az átköltözésről kevesebb mint egy éve döntöttek, és már meg is nyílt a budapesti központ. A Standard & Poor’s máris felminősítette a bankot, és a Fitch is javította besorolását. Az európai ­uniós központ létrehozása önmagában is csökkenti a forrásköltségeket, amit az is bizonyít, hogy a bank igen kedvező kamattal tudott kötvényeket kibocsátani a Budapesti Értéktőzsdén.

Nyikolaj Koszov és Varga Mihály februárban írták alá a pénzintézet költözéséről szóló megállapodást
Fotó: MTI/PM

Ami a magyar gazdaság kilátásait illeti, Varga Mihály elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági növekedési ütemünk az Európai Unióban a legmagasabb. Az egész térség jó ütemben növekszik immár hat éve, egyúttal a munkanélküliség is alacsony: itthon csak 3,1 százalék. Ezért már nem is a munkaerő-igényes beruházások a fontosak, hanem azok, amelyek minél fejlettebb technológiát hoznak az országba.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a gyors növekedés, a stabil gazdasági fejlődés fenntartása érdekében a kormány 14 pontos akciótervet hirdetett, amelynek legtöbb eleme már el is indult. A következő években is az eddigi konzervatív, stabilitásra és növekedésre épülő gazdaságpolitikát fogja folytatni a kormány, amit az is jelez, hogy mindössze egyszázalékos költségvetési hiányt terveznek jövőre, ugyanakkor komoly tartalékot is képeztek a költségvetésben.

Nyikolaj Koszov, a bank igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy a pénzintézetet fenntartó kilenc ország közül öt az Európai Unió tagja, egyúttal Magyarország a bank második legnagyobb részvényese. Az eddigi székhelyről, Moszkvából Budapestre költözés mindenkinek kedvező: a társaság közelebb van a beruházási területekhez, jobb megítélésre számíthat a hitelminősítőktől és így olcsóbban jut forrásokhoz. A bank eddig nagyjából 100 millió euró értékű forrást nyújtott magyar cégek számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.