Pesszimisták a befektetők

A vártnál nagyobb mértékű csökkenéssel öt éve a legalacsonyabbra esett a befektetői hangulat az euróövezetben a berlini Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn publikált felmérése szerint.

Magyar Nemzet
2019. 08. 06. 13:36
Woman walks past Honda Motor cars outside the company's showroom in Tokyo
Egyebek mellett a csökkenő autóeladások is hozzájárulnak a növekedési ütem lassulásához Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónapja a legkisebb teljesítménynövekedést jelzi az euróövezeti gazdaság júliusban.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált adatai szerint az év hetedik hónapjában az előzetes 53,3 pontnál alacsonyabb, 53,2 pont lett az euróövezeti szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke – számolt be róla a távirati iroda. Az előző hónapban 53,6 ponton állt a mutató.

A Markit a múlt héten csütörtökön tette közzé a feldolgozóipari BMI júliu­si végleges értékét, ami 46,6 pontra, hatéves mélypontra csökkent az előző havi 47,6 pontról. A szolgáltatóipari és a feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI végleges értéke az előzetes 51,5 ponttal megegyező lett az előző havi 52,2 pont után. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Egyebek mellett a csökkenő autóeladások is hozzájárulnak a növekedési ütem lassulásához
Fotó: Reuters

A növekedési ütem júliusi lassulásához a legnagyobb európai nemzetgazdaság, a német 50,9 pontos, hat éve a legalacsonyabb kompozit BMI-vel járult hozzá a júniusi 52,6 pont után. A német feldolgozóipari BMI 2012 közepe óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta, 43,2 pontra zuhant júliusban a júniusi 45,0 pontról. De még a szolgáltatóipari teljesítménynövekedés üteme is lassult Németországban, a BMI 54,5 pontra csökkent az előző havi 55,8 pontról.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza elmondta: az üzleti döntéseket leginkább az éleződő kereskedelmi ellentétek miatti aggodalmak, a lassuló világgazdasági növekedés, a tőkejavak iránti csökkenő kereslet, az autóeladások csökkenése, valamint az olyan geopolitikai tényezők, mint a brexit befolyásolják. Az IHS Markit elemzőinek a megítélése szerint a júliusi adatok 0,1 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel vannak összhangban.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a befektetői várakozások sem fényesek. A vártnál nagyobb mértékű csökkenéssel öt éve a legalacsonyabbra esett a befektetői hangulat az euróövezetben a berlini Sentix gazdaságkutató intézet szintén tegnap publikált felmérése szerint.

A Sentix felmérésében az euróövezeti befektetői hangulatindex augusztusra vonatkozóan mínusz 13,7 pontra, közel öt éve, 2014 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi mínusz 5,8 pontról. Elemzők körében az augusztusra várt érték mínusz 7,0 pont volt. A hat hónapra előre tekintő konjunkturális várakozásokat számszerűsítő mutató értéke az előző havi mínusz 13,0 pontról augusztusra vonatkozóan mínusz 20,0 pontra csökkent, 2012 augusztusa óta a legalacsonyabbra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.