Piacokra látogatnak ma a revizorok

A NAV ellenőrei a tervek szerint három budapesti piacot keresnek fel: a nyírpalotai és a Bosnyák téri piac és vásárcsarnok mellett a hivatalnokok ellátogatnak az Ázsia Centerbe is.

Jakubász Tamás
2020. 01. 30. 9:27
null
A hatóság az év elejét is a kiemelt időszakok között tartja számon Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Piacrazziát tart a főváros több árusítóhelyén ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság revizorai – mint az a friss ellenőrzési programból kiderül – a tervek szerint három budapesti piacot keresnek fel: a nyírpalotai és a Bosnyák téri piac és vásárcsarnok mellett a hivatalnokok ellátogatnak az Ázsia Centerbe is. Az ellenőrök elsősorban arra kíváncsiak, hogy a helyben dolgozó kereskedők átadják-e az értékesítésekkor a nyugtát, a számlát. Emellett a hatóságot az is érdekli, hogy a vállalkozások megfelelően bejelentették-e alkalmazottaikat, és hogy szabályszerűen használják-e online pénztárgépüket.

Az adóhivatal rendszeresen tart összehangolt akciókat, ezek némelykor egy-egy várost, megyét érintenek, máskor az egész országot. A NAV legtöbbször valamilyen kereskedelmi jelentőségű ünnephez, történéshez köti razziáit, de a hatósági ellenőrzések követik a fogyasztási szokásokat is. Előbbire jó például szolgálnak a húsvét előtti és a karácsonykor tartott ellenőrzések, amikor vizsgálatok sokaságára kerít sort a hivatal a kereskedelem különböző szereplőinél. Utóbbira az az év elejei akció említhető meg, amelyben egyes helyeken edzőtermeket kerestek fel a revizorok arra hivatkozással, hogy az ünnepek után sokan próbálnak megszabadulni a felesleges kilóktól, ezért az érintett vállalkozások forgalma ilyenkor megugorhat. Az adóhivatal egyébként egy ideje előre közzéteszi, hogy a következő napokban, hetekben hol és kiket ellenőriz – ez a mostani piacellenőrzésnél sem történt másként.

A hatóság az év elejét is a kiemelt időszakok között tartja számon
Fotó: MTI/Lakatos Péter

A rendszeres helyszíni ellenőrzéseknek még úgy is megvan a maguk jelentősége, hogy a hatóság az elmúlt években több, modernnek nevezhető informatikai megoldást állított rendszerbe a kereskedelem szabálykerülő szereplőinek leleplezéséért. Először az online pénztárgépek kezdték meg működésüket, aztán üzemelték be a közúti áruszállítás ellenőrzéséért kialakított, leginkább csak ekáerként emlegetett szisztémát, a harmadik elem, az online számlarendszer pedig 2018 óta él. Az informatikai ellenőrzés hatékonyságát pontosan érzékelteti az az uniós felmérés, amely a feketegazdaság, az áfakiesés mértékét mutatja meg: míg ez 2013-ban idehaza 21 százalék volt, addig tavaly tíz százalék alá csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.