Piacrazziákat tartanak cigarettacsempészek ellen

A határátkelők és a zöldhatár ellenőrzése mellett tömegével végeztek tavaly vizsgálatokat a piacokon és az ország útjain az adóhivatal emberei egyebek mellett azért, hogy nyomára bukkanjanak az illegális dohányszállítmányoknak. Az erőfeszítéseknek meg is volt az eredménye, a hatóság munkatársai több mint 2,2 milliárd forint értékű illegális árut vontak ki a feketepiac­ról. Mint megtudtuk, piacrazziából és országúti ellenőrzésekből ebben az évben sem lesz hiány.

Jakubász Tamás
2019. 04. 16. 5:45
null
Hiába a szigorított ellenőrzések, sokan próbálkoznak a határátkelőkön Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt eseménytelen éve a tavalyi a cigarettacsempészet és az illegális dohánykereskedelem megakadályozásával megbízott pénzügyőröknek, pénzügyi nyomozóknak. Lapunk a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) megtudta: a szervezet emberei a múlt évben több mint 41 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról, a mennyiség nagyjából 1,9 milliárd forintot ért. Emellett 13,3 tonna finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt is lefoglaltak a hivatal munkatársai, ez a tétel sem tekinthető csekélynek a maga 360 millió forintos értékével. Tavaly cigarettából négymillió szállal több, fogyasztási dohányból viszont négy tonnával kevesebb akadt fenn a hatósági hálón 2017-hez viszonyítva.

Hogyan érkezik manapság az illegális dohányáru az országba? – tettük fel a kérdést az adóhivatal szóvivőjének. Kis Péter András válaszul kifejtette: a csempészek a magyar–ukrán és a magyar–szerb határszakaszon is rendszeresen próbálkoznak. Az ukrán határnál az átkelőhelyeken szigorított vámellenőrzést tart a NAV, emiatt a csempészek már több éve inkább a határvonal menti erdős, mezős területek felé vették az irányt jogsértő árujukkal.

Hiába a szigorított ellenőrzések, sokan próbálkoznak a határátkelőkön
Fotó: MTI/Varga György

A zöldhatáron nagyobb mennyiségeket próbálnak meg behozni a csempészek, de kisebb tételek a határátkelőn is előfordulnak. – A szigorított ellenőrzések dacára is rendszeres, hogy egyesek az átkelőt választják. Akadnak, akik a kocsi gyári üregeit tömik meg csempészáruval, mások külön erre a célra alakítanak ki rekeszeket a járműben, megint mások a testükre, a ruhájuk alá erősítik a füstölnivalót, vagy a csomagokban rejtik el azt – sorolta a szóvivő.

– A szerb szakaszon – folytatta Kis Péter András – a Nyugat-Európában dolgozó, s ingázó vendégmunkások nagy száma miatt igen jelentős a forgalom, ezért e térség határátkelőin gyakrabban fordulnak elő csempészügyek. Igaz, itt általában kis mennyiség behozatalával próbálkoznak, ezeket a tételeket pedig rendszerint az autók zugaiba vagy a csomagok közé rejtik el. – A teherautókban ritkán helyeznek el csempészcigarettát, a NAV ugyanis röntgensugaras rakományátvilágító berendezéseket használ, s ezek a műszerek nagy pontossággal mutatják ki a raktérben elrejtett árut – jegyezte meg Kis Péter András.

A szóvivő végezetül arról beszélt, hogy a mögöttünk hagyott esztendőben több mint ötezer alkalommal vizsgálódott a hatóság a hazai piacokon, a közúti ellenőrzések száma pedig meghaladta a 116 ezret. – Ezekben az akciók­ban csempészcigarettát is keresünk – mondta Kis Péter András, hozzátéve, hogy az utakon és a piacokon idén nagy erőkkel jelenik meg a szervezet. A cigaretta feketepiacának mérséklése ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan idén is az egyik kiemelt hatósági feladat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.