Plexifal és tányérfedő: a közös sótartó és vizeskancsó a múlté

Letölthető az internetről a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorlati kézikönyve, amelyben a Covid-19-cel kapcsolatban fogalmaznak meg ajánlásokat, az újranyitáshoz szükséges információkat a szálláshelyek, vendéglők, turisztikai attrakciók számára. Ezekből szemezgettünk néhányat, hogy felkészülhessenek az utazók a biztonságos turizmus megváltozott körülményeire.

2020. 05. 08. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonság lett az elsődleges szempont az utazási piacon, s bár még mindig óvatosságra intenek a járványügyi illetékesek, a vidéki Magyarország korlátozásainak eltörlésével hétfő óta napról napra nő a hazai szálláshelyek foglaltsága már a következő hónaptól. Immár nyitott teraszok, vidéki élménypontok, látogatható fürdőhelyek várják az érdeklődőket – hirdetik a kormány támogatásával újraindult belföldi turizmusban, ahol arra számítanak, hogy a forgalom már rövidtávon biztató irányba mozdul. A kényszerű visszavonultság után láthatóan egyre jobban igényli a lakosság a szabad levegőn tett kirándulásokat, sokan már a nyári szabadságolások óvatos tervezésébe kezdtek. Miközben a többség megtanulta a fegyelmezett, társadalmi és egyéni szinten felelős magatartást a vírusos időkre, akadnak, akik kezdettől figyelmen kívül hagyják a védekezés szabályait, amelyek továbbra is érvényben vannak, mivel például az utazóközönségnek sem mindegy, szükség lesz-e újabb szigorításokra az eltolódott szezon fokozatos kezdete után az augusztusi kánikulában vagy például ősszel.

A kereskedelmi szálláshelyek a koronavírus-járvány szempontjából nem veszélyesebbek, mint más közforgalmi területek, ahol több ember fordul meg. A szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy útját állják a járványnak, ehhez, a lehetőségekhez mérten, májusban minden piaci szereplő beruház, átalakít, képezi a dolgozóit, ­alapvetően a vendégek és a személyzet szempontjából biztonságos körülményeket teremtenek a tavaly még zsúfoltabb, felszabadultabb nyaralási idényre. A Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyvét mára valamennyi piaci érintett kézhez kapta, a nemzetközi irányelvek mentén megfogalmazott gyűjtemény az étkezőhelyeken, szállásokon várható szokatlan jelenségekre is rámutat.

Van szabad hely

Az idén nem kell tartani attól, hogy elviselhetetlen tömeg alakul ki a vízparti pihenőhelyeken, a kempingben, a teraszokon vagy a hotel medencéje körül, ugyanis alapvető szabály lesz a minimum másfél méternyi távolság tartása az emberek között, legalábbis azokat illetően, akik nem együtt érkeznek a szállásra, étterembe. Igaz, utóbbi helyeken asztalonként is csak négyfős lehet a legnagyobb társaság, ahol az étkezéshez nem, egyébként tanácsos az arcmaszk viselése. A felszolgálóknak, pultosoknak szintén használniuk kell a maszkot és a kesztyűt, de azon sem szabad meglepődni, ha egy arcot takaró plexipajzs mögül mosolyog ránk a rendelésre váró pincér. Ahogy a boltokban, a szellősebb elhelyezkedés minden szolgáltatás, így például a vízibicikli-kölcsönző előtti sorban álláskor is elvárható lesz, sőt a liftek befogadóképességét is úgy kell meghatározni, hogy abban kellő távolságban állhassanak a közlekedők.

Nem tud kiborulni a fűszerszóró

A vendéglátóhelyeken például azt javasolják az új típusú biztonsági szempontok alapján, hogy az asztaloknál a jövőben ne használjanak közös só- vagy cukortartót, fűszerszórót a kiadott ételek ízesítésére, helyette a vendégek adagonként csomagolt ízesítőket, édesítőket kapjanak. A kínálat bemutatására egyszer használatos, „sima” papírra nyomtatott étlapok állnak rendelkezésre, ezeket adott asztaltársaság távozása után el lehet dobni, másik megoldás a fóliázott étlap, amit minden vendég után fertőtlenítenek. A kenyeret mostantól előre felszeletelik vagy zsemlére váltanak, hogy rendelés esetén ne kelljen hozzáérni az egész kenyérhez. Ahogy a gyorséttermekben megszokott látvány, a hagyományos helyeken is sokkal többször és alaposabban fertőtlenítik majd napközben is a különböző felületeket, székeket, kilincseket, kapcsolókat, és fogyasztásonként cserélik az abroszokat, illetve sűrűn szellőztetnek.

Kényszerű változások. Szokatlan lesz, hogy csúcsidőszakban sincs tömeg a teraszokon
Fotó: Havran Zoltán

Két lépés hátra

Várhatóan megmarad a látványkonyha, habár plexifal mögé bújnak a séfek, a büféasztal helyett inkább tányérfedővel kihozott fogásokat rendelhetünk, és az elkülönülés jegyében kedvezményesebb lesz a szobaszerviz-szolgáltatás. A szálláshelyeken különösen szigorú szabályok szerint, naponta többször zajlik majd a fertőtlenítés, ehhez például a porszívózás helyett gőztisztító, ózonos fertőtlenítő gép használatát vezetik be. További korlátozás, hogy a szállodához tartozó sportpályát csak az egy szobában lakók használhatják majd egyszerre, és sok helyen üzemen kívül helyezik a lakótérben elhelyezett jakuzzit, míg a játszótér, homokozó, közös udvar használata után is legalább kétszer fertőtlenítenek.

A kirándulóhelyeken is alapvető a gyakori tisztítás, a megfelelő távolság tartása, a védőeszközök használata. Az országban számos látogatóhelyen van lehetőség a nyári kikapcsolódásra, ám egyelőre nem lesznek rendezvények, és várható, hogy nem nyitnak ki például a barlangok, a kisebb kilátók, az állatsimogatók, a zárt növényházak vagy az olyan élménypontok, ahol esély van a tömeg feltorlódására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.