Plusznyugdíj a nagycsaládos édesanyáknak?

Boros Imre közgazdász szerint a nyugdíj megállapításakor előnyben, kedvezményben lehetne részesíteni a legalább három gyermeket vállaló édesanyákat.

Jakubász Tamás
2019. 10. 29. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre lép életbe az az adószabály, amely a négy és több gyermekes édesanyákat mentesíti a személyi jövedelemadó megfizetése alól – Boros Imre szerint hasonló elv mentén kialakított rendelkezés a nyugdíjszabályok között is helyet kaphatna. – A nyugdíj megállapításakor előnyben, kedvezményben lehetne részesíteni a legalább három gyermeket vállaló édesanyákat – mondta lapunknak a közgazdász, majd röviden kifejtette, szerinte milyen érv indokolná a változtatást. – Manapság – kezdte a szakember – az egyik legfontosabb kérdés a népességfogyás megállítása.

Már csak gazdasági szempontok alapján is minden hazai adófizetőnek érdeke, hogy e törekvés sikert hozzon, biztosra vehető ugyanis, hogy a mai aktív generációk nyugdíját a jövő adófizetői garantálják majd befizetéseikkel. A három vagy több gyermeket vállaló édesanyák ilyen értelemben a nyugdíjrendszer fennmaradásához, zavartalan működéséhez is hozzájárulnak, ezt pedig egyfajta nagycsaládos nyugdíjkorrekció formájában a szabályrendszer is elismerhetné – magyarázta Boros Imre.

A közgazdász számításai szerint a már nyugdíjas három és több gyermekes anyáknál az intézkedés azonnal jelentkező – éves – összege 40-45 milliárd forintot tenne ki. Később, az új nyugdíjba lépők miatt évente két-három milliárd forint pluszkiadással kellene számolnia a kormányzatnak. Az összegből az átlagos nyugdíjat kapók havi 30 ezer forintos korrekciót kaphatnának. – Az intézkedés egyfajta kárpótlásként is felfogható a szülő nőknek azért, hogy lehetőségeiket, karrierjüket félretették a gyermekvállalásért – fogalmazott a közgazdász, aki szerint a korrekció esetleges bevezetésekor körültekintően kell eljárni. A kedvezmények kialakításakor ugyanis mindenkor figyelemmel kell lenni a költségvetés helyzetére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.