PM-államtitkár: Mindenkinek kedvez az adótudatosság erősödése

Az államnak, a vállalkozóknak és a magánszemélyeknek is kedvez az adótudatosság erősödése, hiszen egyszerre segíti a bevételek növelését, a közterhek csökkentését és a feketegazdaság visszaszorítását – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a nemzetközi középiskolai pénzügyi-gazdasági oktatási konferencián.

Forrás: MTI2019. 04. 25. 14:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izer Norbert felmérésekre hivatkozva megjegyezte, hogy a közszolgáltatások finanszírozási hátterét, a közbiztonság, az oktatás, az egészségügy és más közjavak, ellátórendszerek költségigényét kevesen látják át, de tisztában vannak azzal, hogy ezek a szolgáltatások drágák, saját forrásból nehezen fedezhetők. Magyarországon számítástól függően 50-60 adónem létezik, a bevételek csaknem háromnegyede a 10 legnagyobb adóból jön össze, a teljes bevétel 26 százaléka származik a legnagyobb adónemet jelentő áfabefizetésekből, a kormány idén körülbelül 16 ezer milliárd forint adóbevételt vár – tette hozzá.

Az államtitkár a kedvező nemzetközi tapasztalatok miatt is szorgalmazta az adótudatossági kampányokat, és annak a tudatosítását, hogy az adórendszer nem csupán kötelezettségeket, hanem kedvezményeket is tartalmaz. Véleménye szerint az érintettekhez eljutó felvilágosításnak is köszönhető, hogy a kisvállalatok tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) igénybe vevők száma néhány év alatt a többszörösére nőtt, noha a bevezetést követően kevesen éltek ezekkel a lehetőségekkel.

Szavai szerint a tisztességes adózás és a hatékony adóbeszedés akár több százmilliárd forinttal is bővítheti évente az adóbevételt. Ekkora nagyságrendet jelentett például, hogy csökkent a be nem szedett áfa aránya 22 százalékról az uniós átlagot közelítő 13 százalékra – mondta Izer Norbert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.