PM: Szeptemberben ismét többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere

Szeptemberben 207,2 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, ezzel 303,6 milliárd forintra csökkent az idei hiány a harmadik negyedév végére.

Forrás: MTI2019. 10. 08. 13:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben 207,2 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, ezzel 303,6 milliárd forintra csökkent az idei hiány a harmadik negyedév végére, ami az idei évre tervezett deficit 30,4 százaléka – tájékoztatta a Pénzügyminisztérium kedden az MTI-t.

Szeptemberben 464,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ezzel az év első kilenc hónapjában összesen 931,7 milliárd forint európai uniós támogatás folyt be, miközben az uniós kiadások megközelítették az 1077,4 milliárd forintot. Idén szeptemberben a központi alrendszer többlete 207,2 milliárd forint volt, 2019. január 1-jétől szeptember végéig összesítve az államháztartás központi alrendszere 303,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

A költségvetés bevételi oldalán szeptember végéig az általános forgalmi adóból az éves előirányzat 77,5 százaléka, a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 75,2 százaléka, míg szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból az éves előirányzat 73,5 százaléka teljesült – írta közleményében a PM.

Idén az első kilenc hónapban a hazai fejlesztési kiadások közül továbbra is jelentős nagyságrendet képviseltek a kiemelt közúti projektekre, a Modern városok programra, a közúthálózat felújítására, a vasúthálózat fejlesztésére fordított, továbbá a Beruházás ösztönzési célelőirányzat terhére és a Magyar falu program alprogramjainak támogatására kifizetett összegek.

A PM közölte: a kormány eredményes gazdaságpolitikája annak ellenére biztosítja a költségvetés egyensúlyát, hogy idén nyáron a vállalkozások és a gyermekes családok támogatása tovább nőtt. A gazdaságvédelmi akcióterv egyik elemeként 2019. július 1-jétől további 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó, amely tovább mérsékli a vállalkozások adóterheit. A kormány családvédelmi akciótervében foglalt intézkedések nagy része – például a babaváró támogatás, valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatása – július elsejétől indult.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.