Bérük emeléséért demonstrálnak holnap a posta munkavállalói

Békés demonstráción követelnek alapbérfejlesztést a postások. A szakszervezetek azért szerveztek a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodájához megmozdulást, mert a Magyar Posta pénzhiányra hivatkozva egyszeri kifizetést ad idén a dolgozóknak, ám általános tízszázalékos béremelésre nincs forrás. Ennek oka pedig az Európai Unió vonatkozó irányelve, ami miatt a kormány nem adhat kompenzációt a postának.

Nagy Kristóf
2020. 07. 17. 18:59
null
Budapest, 2018. február 12. Az április 8-ai országgyűlési választás értesítőit kézbesíti egy postás Budapesten egy XIII. kerületi társasházban 2018. február 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartják a postásokat képviselő szakszervezetek, hogy alapbérfejlesztés helyett az idén másodjára egyszeri, szenioritás alapú kifizetést kapnak a munkavállalók. Ezért holnap demonstrációt tartanak a postások Budapesten, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztérium Vám utcai épületénél.

Leszakadóban a postások bére

A postásokat tömörítő érdekképviseletek közös levelükben arra hívták fel Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter figyelmét, hogy a tavaly végrehajtott bérfejlesztéssel együtt is, a postai munkavállalók bére továbbra is jelentősen, 12 százalékkal elmarad a nemzetgazdasági átlagtól. Amennyiben a tulajdonos szándéka az, hogy elmarad az idei évi alapbérfejlesztés, akkor behozhatatlan szakadékot eredményez a postai munkavállalók bérében – írták.

A képviseletek tízszázalékos béremelést tartanak tárgyalási alapnak. A munkáltató tájékoztatása szerint a bértárgyalás július 20-án folytatódik.

Brüsszel megkötötte a kormány kezét

Az európai uniós szabályok miatt nincs pénz a bérek emelésére – közölte Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója

az M1 mai műsorában. Hangsúlyozta a társaság korábban is hangoztatott állásfoglalását: a postai szolgáltatóknak földrajzi és személyi megkülönböztetés nélküli szolgáltatást kell nyújtaniuk, ezt azonban gazdasági alapon sokszor nem lehet megtenni. Az EU emiatt olyan támogatási rendszer hozott létre, amely lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy támogassák saját szolgáltatójukat. A támogatási összeget viszont 2014-ben állapították meg, az azóta ugyanannyi. A bérek eközben negyven százalékkal emelkedtek, a keretösszeg viszont nem követi le a növekedést. A vezérigazgató hozzátette: a posta üzemi szinten veszteséges vállalat, mert az alaptevékenységéhez kötődő árbevétel alacsonyabb, mint a feladatok elvégzéséhez szükséges pénz. Ráadásul az iparág sokat változott az elmúlt években, például egyre kevesebb levelet küldenek az emberek és a csekkforgalom is hanyatlik.

A postások fizetése jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagtól
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hatástalan lobbi az Európai Bizottságnál

Korábban a Magyar Posta lapunkat arról tájékoztatta, egyetemes szolgáltatói kötelezettségei és az ebből fakadó piaci hátrány olyan terhet ró rá, amely meghaladja az uniós szabályok értelmében adható úgynevezett méltánytalan többletteher maximális, 15 millió eurós összegét. Ezért kezdeményezte az Európai Bizottságnál még februárban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter levelében új keretszabályozás megteremtését, amely biztosítaná az egyetemes postai szolgáltatók feladatellátásához szükséges valós és a teljes körű kompenzációt. A bizottság azonban csak a keretirányelv soron következő felülvizsgálatakor tárgyalná a témát.

Az Európai Bizottság is elismerte, az állami támogatás felső korláthoz kötött.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a két meghatározó hazai szakszervezeti konföderációnak, a Munkástanácsoknak és a Ligának írt válaszleveléből is kiderül, a jelenlegi uniós irányelv megköti a kormány kezét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.