Pulled ponty és Big Mekk után szabadon

Nem adják fel a harcot az egészséges, helyi alapanyagokból készült nyárias strandételekért a balatoni büféforradalom zászlóvivői. Habár a tóparti fürdőhelyek többségében nem kínálnak Big Mekket, pulled pontyot vagy gofcsit a strandbisztró előtt sorban állóknak, a Balatoni Kör és a We Love Balaton nem mond le arról a törekvéséről, hogy a jövőben ne csak olajból kiemelt lángos, sült kolbász és hekk közül választhassanak a fürdőzők. Ennek jegyében az idén ötödik alkalommal keresik az Év strandételét.

2019. 08. 05. 14:03
null
Fotó: Picasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a jövő héten dől el, hogy idén melyik Balaton-parti vendéglátóhely újítása nyeri el a balatoni Év strandétele díjat. – Az idei verseny annyiban különbözik a korábbi négytől, hogy most egy-egy büfé vagy vendéglő több étellel is bekerülhet az előre még nem látható létszámú döntőbe – mondta lapunknak Kardos Gábor.

A Balatoni Kör szóvivője jelezte: nem változtak a verseny kritériumai, vagyis egészséges, jó minőségű, helyi alapanyagokból készülő, nyárias, akár elvitelre is alkalmas ételeknek kell szerepelniük a tóparti vendéglők étlapján, a bisztrók, strandbüfék kínálatában. – Nagy az érdeklődés a verseny iránt, már eddig több vendéglő jelentkezett, mint a múlt évben. Vannak, amelyek teljesen újat szeretnének kipróbálni, mások a klasszikus ételeket kívánják bemutatni. Mindkettőnek helye van a strandbüfékben, vendéglőkben, a lényeg, hogy a versenybe küldött ételek friss alapanyagokból készüljenek – mondta érdeklődésünkre Tucsni László, a We Love Balaton főszerkesztője.

Az Év strandétele verseny felhívása szerint azok az ételek esélyesek a győzelemre, amelyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani, mert az a cél, hogy a receptet mások is átvegyék, megújítva ezzel az itthoni büfékultúrát. Mint arról korábban beszámoltunk, az úgynevezett beach food kampány a tó északi partjáról indult, olyan büfék szerepvállalásával, amelyek elsőként cserélték friss, helyi alapanyagokra a mirelit árukat. Másfél éve a déli par­tiak is bekapcsolódtak, a BL Yacht Club például tucatnyi, egész évben nyitva tartó boglári és lellei vendéglőst állított csatasorba, hogy felfrissítsék ételkínálatukat.

Az Év strandétele versenyt az első évben a fövenyesi Kalóz strandbisztró nyerte a szürke harcsából készülő fish and chipsével, 2016-ban és 2017-ben egyaránt a keszthelyi Paletta egy-egy újítása vitte el a pálmát, a múlt évben pedig a gofrit és a tócsnit ötvöző különlegességgel, a gofcsival versenyző balatonfenyvesi Konyhám vendéglő kapta a díjat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.