Rangos tanúsítványt kapott a BME nukleáris képzése

Elengedhetetlen a nukleáris tudományok és a vezetői ismeretek terén is naprakész tudással rendelkezők képzése.

2020. 10. 16. 11:38
null
A létesítmény biztos pont volt a járvány alatt is Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) világszerte hetedikként nyerte el a nukleáristechnológia-menedzsment képzéshez a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tanúsítványát. Az egyetem kínálata idén szeptemberben bővült az újabb, most nemzetközi szinten is elismert négy féléves képzéssel.

– A nukleáris szakma hosszú távú fejlődése szempontjából elengedhetetlen olyan vezetők képzése, akik nemcsak a nukleáris tudományok, hanem a menedzsment- és vezetői ismeretek terén is naprakész tudással rendelkeznek – hangsúlyozta az újítás jelentőségéről Aszódi Attila, a BME természettudományi kar (TTK) Nukleáris Technikai Intézetének (NTI) egyetemi tanára abban az előadásban, amelyet a NAÜ által szervezett internetes szeminárium keretében tartott csütörtökön.

A BME nukleáristechnológia-menedzsment képzés programja előnyösen kombinálja a BME-n jelentős múlttal rendelkező reaktortechnikai szakmérnöki képzés és a menedzserképzésekben népszerű MBA programot. A képzést a NAÜ ajánlása alapján, azzal teljesen összhangban dolgozták ki 2019–2020 során.

A NAÜ programját eddig csak néhány egyetem valósította meg világszerte, ebben a sorban a BME a hetedik. Ezzel növekedett az itt megszerezhető diploma hazai és nemzetközi reputációja, hiszen a szak összhangban van a nemzetközi ajánlásokkal és elvárásokkal.

Fotó: MTI

A nukleáristechnológia-menedzsment szakmérnök-, illetve szakember szakirányú képzések olyan szakemberek továbbképzésére szolgálnak, akik már ma is a nukleáris iparban dolgoznak, de technológiai és/vagy vezetői ismereteiket, képességeiket mélyíteni kívánják, továbbá olyanoknak is, akik tervezik, hogy a nukleáris iparban helyezkednek el.

– Az atomenergia és a nukleáris technológia fejlődése, az energiapolitikai és atomenergia-stratégiai célkitűzések megvalósítása folyamatosan növekvő igényt támaszt a megfelelő műszaki és vezetési képességekkel rendelkező, magasan kvalifikált nukleáris szakemberek iránt – hangsúlyozta Aszódi Attila. – A Paksi Atomerőmű blokkjainak működtetése, a szenior személyzet nyugdíjba vonulása, az új paksi blokkok engedélyezése, építése és majdani üzembe helyezése, Magyarország energetikai rendszerének fejlesztése, nukleáris kutatóberendezések tervezése, megvalósítása és működtetése, a kapcsolódó kiszolgáló tevékenységek támogatása mind olyan területek, amelyeken a naprakész tudás elengedhetetlen. Ennek a feszítő munkaerőpiaci igénynek kívánt a Műegyetem megfelelni, amikor idén szeptembertől két szakmérnöki programot is indított a BME NTI-ben – fejtette ki az egyetemi tanár.

Aszódi Attila (archív)
Fotó: Kurucz Árpád

A műszaki, atomenergetikai tárgyak oktatását a Nukleáris Technikai Intézet vezető oktatói végzik, a menedzser-tárgyak felelősei pedig a gazdaság- és társadalomtudományi kar tanárai, emellett a programba számos tapasztalt ipari szakember is bekapcsolódik. A hallgatók az oktatási időszakban péntekenként technológiai, szombatonként menedzsment tárgyakat hallgatnak, továbbá a menedzsment-ismeretek nukleáris ipari gyakorlatban való hasznosítását bemutató esettanulmányokat dolgoznak fel.

Fotó: Kurucz Árpád

Azok számára, akik később MBA diplomát is kívánnak szerezni, lehetőség nyílik a nukleáristechnológia-menedzsment képzés során elvégzett kreditek egy részének beszámíttatására egy további MBA képzésben. A BME első nukleáristechnológia-menedzsment képzésére 16 hallgató iratkozott be 2020 szeptemberében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.