Rekordbüntetés megfizetésére kötelezték a Facebookot

A Federal Trade Commission eddigi legnagyobb büntetése meg se közelítette a mostani összeget, korábban a Google-nak kellett ugyancsak adatkezelési ügyben 22,5 millió dollárt fizetnie.

Magyar Nemzet
2019. 07. 25. 10:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodott a Facebook az amerikai kereskedelmi bizottsággal (Federal Trade Commission, FTC), ennek értelmében ötmilliárd dollár büntetést fizet a korábbi adatszivárogtatási botrány miatt. A Cambridge Analytica-botrányként ismert ügy során illegális módon jutottak hozzá több millió felhasználó adataihoz illetéktelenek, és a feltételezések szerint ez is hozzájárult a 2016-os amerikai elnökválasztás eredményének befolyásolásához. Ekkora büntetést eddig még nem szabtak ki az Egyesült Államok piacfelügyeletének történetében, a bírság nagyjából 1400 milliárd forintot tesz ki, Magyarország éves össztermékének közel négy százalékát. Az FTC eddigi legnagyobb büntetése meg se közelítette a mostani összeget, korábban a Google-nak kellett ugyancsak adatkezelési ügyben 22,5 millió dollárt fizetnie.

A büntetés mellett adatkezelési gyakorlatának felülvizsgálatára is utasították a Facebookot, aminek keretében létre kell hoznia egy külön bizottságot, hogy felügyelje a kérdéskört és megakadályozza, hogy Mark Zuckerberg cégvezető egyedül dönthessen az adatkezelési kérdésekben. A bizottság tagjait egy független jelölőbizottság nevezi meg, és csak a szavazati jogok kétharmadával lehet őket eltávolítani posztjukról. A kiszabott büntetés számottevő a Facebook viszonylatában is, a tavalyi bevétel 9 százalékának felel meg, az ötmilliárd dollár egyben az idei évre előirányzott haszon negyedét jelenti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.