Rekordszámú részvényt bocsátottak ki ősszel a világ tőzsdéin

Történelmi csúcsot ért el a tőzsdei bevezetések globális értéke a harmadik negyedévben az EY nemzetközi jelentése szerint. A legaktívabb cégek a technológia, az ipar és az egészségügyi szektorból kerültek ki. A magyar vállalatok a tőzsde helyett inkább kötvénykibocsátással fedezik a forrásigényüket.

2020. 12. 17. 15:40
An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Shanghai
An investor looks at an electronic board showing stock information at a brokerage house in Shanghai, China September 7, 2018. REUTERS/Aly Song - RC192F4484F0 Fotó: Aly Song
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globálisan az elmúlt két évtized legjobb eredményét hozta 2020 harmadik negyedéve a tőzsdei bevezetések értékét tekintve: 14 százalékkal 872-re nőtt világszinten az IPO-k száma az előző év azonos időszakához képest, a részvénykibocsátások értéke pedig 43 százalékkal emelkedett. Kibocsátás szempontjából a legnagyobb forgalmat a sanghaji tőzsdén és az amerikai Nasdaqon bonyolították le.

A visszafogottabb első félév után Európa is kifejezetten erősen teljesített a harmadik negyedévben. A bevezetések száma 48 százalékkal, összértéke pedig 51 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban: január óta összesen 84 tranzakció valósult meg a kontinensen. A technológiai-, egészségügyi- és ipari szektor teljesített a legjobban.

Magyarországon idén eddig nem volt nyilvános részvénykibocsátás, a kötvénypiacon viszont aktív volt a vállalati szektor. Októberig 29 hazai cég bocsátott ki kötvényt az MNB Növekedési Kötvényprogramjában.

– A tőzsdei aktivitásból és a kötvénypiac dinamikájából is látszik, hogy rendelkezésre állnak források, amelyeket szívesen mozgósítanak a nemzetközi befektetők. Az elmúlt hónapokban az EY-nál mi is sok hazai céget támogattunk a kötvénykibocsátásban és a tőzsdére lépésében átfogó pénzügyi és jogi tanácsadással is. Ez nem mindennapi esemény a cégek életében és úgy látjuk, a sikeres tranzakciókhoz átfogó segítségre lehet szüksége a vállalatoknak – nyilatkozta Dr. Vaszari Péter, az EY Stratégiai és Tranzakciós Tanácsadás üzletágának vezetője.

Kétségtelen, hogy a válság ellenére emelkedő árfolyamok, azaz nagy kereslet jellemezte a nemzetközi tőzsdéket, ami leginkább annak köszönhető, hogy a jegybankok soha nem látott pénzmennyiséget bocsátottak a piacra eszközvásárlási programjaik révén, és ennek a hatalmas összegnek nem kis hányada a részvénypiacra vándorolt. A keresletet látva sok cég alkalmasnak érezte ezt a helyzetet a részvénykibocsátásra.

A következő negyedév részvénykibocsátási kilátásai továbbra is pozitívak, számos ügylet áll előkészítés alatt. Az EY várakozása szerint tőzsdei tranzakciók és kötvénykibocsátások száma és értéke is növekedni fog a következő negyedévében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.