Rekordvisszaesés a G20-országokban

A statisztikai jelentés szerint az adatok rögzítésének 1998-as kezdete óta a mostani a legerősebb csökkenés.

Horváth Éva
2020. 06. 12. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében példátlan mértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) az első negyedévben. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint a világgazdasági szintű GDP-érték több mint nyolcvan százalékát előállító csoportban január–márciusban az előző negyedévhez viszonyítva 3,4 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye – áll a távirati iroda összefoglalójában.

A statisztikai jelentés szerint az adatok rögzítésének 1998-as kezdete óta a mostani a legerősebb csökkenés. Még a pénzügyi világválság csúcsán, 2009 első negyedévében is sokkal jobb volt a helyzet, akkor csak 1,5 százalékkal csökkent a G20-ak gazdasági teljesítménye. A csoport tagjai közül azok az országok szenvedték el a legnagyobb veszteségeket, amelyek legelőször vezették be a járvány gyors terjedését fékező, ám a gazdaságot megbénító szigorú intézkedéseket. Így Kínában 9,8 százalékkal, Franciaországban és Olaszországban pedig 5,3-5,3 százalékkal csökkent a GDP.

Az Európai Unió egészében az év első három hónapjában 3,2 százalékot ért el a visszaesés üteme, ezen belül az ­euróövezetben 3,6 százalékos csökkenést mértek. Az előző negyedévhez viszonyítva meredeken esett a gazdaság teljesítménye Németországban (–2,2 százalék), Kanadában (–2,1) és az Egyesült Királyságban (–2). Kevésbé volt erős a GDP csökkenésének üteme Indonéziában (–0,7), Japánban (–0,6 százalék) és Ausztráliában (–0,3 százalék). Növekedést csak két ország tudott elérni: India 0,7, Törökország pedig 0,6 százalékosat.

Éves összevetésben a G20-csoport gazdasági teljesítménye 1,5 százalékkal esett vissza az első negyedévben. A legerősebb növekedést Törökország produkálta 4,4 százalékkal, a legnagyobb csökkenést pedig Kína szenvedte el 6,8 százalékkal. A tavalyi első negyedévben a G20-csoport gazdasága éves szinten három százalékkal, az előző három hónappal összehasonlítva pedig 0,8 százalékkal nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.