Rengeteg áram kellett a tél beköszöntével

2019. 12. 06. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az első fagyos decemberi napon történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása. Szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 7099 megawattos (MW) csúcsterhelést regisztrált a 16 óra 30 perc és 16 óra 45 perc közötti mérési időszakban – jelentette a távirati iroda. Ez alapján nem is akármennyivel, 173 MW-tal haladta meg az új csúcs a korábbi negyedórás hitelesített rekordértéket.

Előtte, 16 óra 41 perc körül a pillanatnyi – tehát nem hitelesített – rendszerterhelés a 7148 MW-ot is elérte – hívta fel a figyelmet Hárfás Zsolt energetikai mérnök a Magyar Nemzet érdeklődésére. Kiemelte, hogy a 7099 MW-os új rendszerterhelési csúcs idején a hazai villamosenergia-fogyasztókat csak úgy lehetett ellátni, hogy öt szomszédos országból is érkezett importáram. Mindez több mint 30 százalékos importrészarányt eredményezett, amit érdemes összevetni azzal, hogy a paksi atomerőmű jelenleg mintegy 2000 MW kapacitással rendelkezik, a jelenleg működő négy nukleáris blokkot felváltó két új egység beépített teljesítménye pedig összesen 2400 MW lesz. Az új rendszerterhelés csúcsidőszakában az atomerőmű 1940 MW, a széntüzelésű mátrai erőmű 580 MW, a földgázalapú egységek pedig 1523 MW teljesítményt biztosítottak. A szélerőművek 136 MW teljesítményt adtak a mintegy 270 MW beépített kapacitásból, a napelemparkok pedig mindössze 11 MW-ot biztosítottak a rendszer számára a csúcs időpontjában, amit a naplemente után regisztráltak. A többi hazai erőmű nagyjából 285 MW-tal vett részt a fogyasztási igények kiszolgálásában.

A rendszerirányító az új csúcsterhelés okozójaként azt jelölte meg, hogy a gazdasági szereplőknél az év végi hajrá az átlagosnál magasabb energiafelhasználást eredményez. A lakosság villamosenergia-fogyasztásának növekedése a hideg idő miatt magasabb fűtési igényekkel és az ünnepi díszkivilágítással magyarázható. Hozzátették: a Mavir mindig, így kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is biztosítja az előírás szerinti tartalékot, az ellátásbiztonság szintje az előírt magyarországi és nemzetközi normák szerint garantált. Az áramellátás az extrém igénybevétel ellenére is problémamentes volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.