Részletes adatokat közöl a költségvetésről a Pénzügyminisztérium

A gyorstájékoztató szerint júliusban a központi alrendszer 328 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Forrás: MTI2020. 08. 19. 7:48
null
Budapest, 2020. május 26. A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének január–júliusi részletes adatait közli ma a Pénzügyminisztérium. Az augusztus 7-én kiadott gyorstájékoztató szerint júliusban a központi alrendszer 328 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 37,2 milliárd forintos havi többlettel.

Az idei első hét hónapban az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos hiánnyal zárt az előző év azonos időszakában regisztrált 352,7 milliárd forint hiánnyal szemben. A minisztérium magyarázatképpen leszögezte, hogy a gazdasági kilábalás már megkezdődött ugyan, a veszélyhelyzet utáni újraindítás a költségvetésből továbbra is komoly forrásokat igényel. A kormány szándéka az, hogy minden segítséget megadjon a magyar vállalkozásoknak.

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 336,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,7 milliárd forintos többletet értek el.

Júliusban nem érkezett uniós bevétel a költségvetésbe, így az első héthavi bevétel összesen 489,5 milliárd forint maradt, ugyanakkor a kiadások megközelítették az 1274,9 milliárd forintot, amiből 190 milliárd forint eshetett júliusra. A járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére kiadott több mint 520 milliárd forintot – és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi – hangsúlyozta a PM gyorstájékoztatója.

A kiemelkedő tételek között sorolták fel a kiemelt közúti projektekre költött 140 milliárd forintot, valamint a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra fordított 123,1 milliárd forintos összeget. A veszélyhelyzet során nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréseként az egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának a kifizetésére 101,3 milliárd forintot biztosított a költségvetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.