Ritkulnak a rendezvények

Hazánknak is a koronavírus elterjedésének megfékezéséért kell példátlan összefogást mutatnia, mert nem csupán az egészségünk, a gazdaságunk is új kihívások előtt áll.

2020. 03. 10. 13:30
null
Az elmúlt időszakban egyre több pénzt szántak az eseményekre, most óvatosabbak a cégek Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egész Európának, így hazánknak is a koronavírus elterjedésének megfékezéséért kell példátlan összefogást mutatnia, már látható, hogy nem csupán az egészségünk, hanem a gazdaságunk is új kihívások előtt áll. Itthon sem kerülheti el a figyelmet több, az utazással, vendéglátással közvetlenül vagy közvetve összefüggő nemzetközi érintettségű terület megtorpanása, ahol a vírusharc kezdetén már óvatos pillanatképek jelennek meg, pél­dául a rendezvények világából.

Ahogy a légitársaságokhoz, utazási irodákhoz, szállodákhoz, több szolgáltatóhoz, úgy a nagy létszámú hivatalos, céges vagy sportrendezvények szervezőihez és a helyszínekre is sok lemondás érkezik ezekben a hetekben külföldről, amellett, hogy immár a magyarországi cégek is kockázatkerülő üzemmódra kapcsoltak.

Az elmúlt időszakban egyre több pénzt szántak az eseményekre, most óvatosabbak a cégek
Fotó: Éberling András

Az elmúlt napokban egyre több tavaszi, a különböző ágazatokban meghatározó üzleti hatású rendezvény lemondásáról érkezett hír a határon túlról és itthonról. Legutóbb a 11 multinacionális vállalat részvételével tervezett Cégek éjszakáját mondták vissza. A rendezvényt szervező CSP Solutions Kft. tegnapi közlése szerint szeptemberre halasztják az április elejére meghirdetett, itthon éppen debütálni készülő eseményt, amelyen értékeik bemutatásával a potenciális munkavállalókat csábítanák a multivállalatok. Hasonlóképp, a Műegyetemen a jövő hét után tervezett állásbörze is elmarad, ahogy a központi döntést követően egyre több önkormányzat, város is visszalép a március 15-i ünnepi rendezvények lebonyolításától.

A hatás azonban hosszabb távúnak tűnik a hazai céges rendezvénypiacon is, ahol az elmúlt időkben ezekre a célokra egyre több pénzt szánva most a koronavírus miatti óvatosságból kisebb-nagyobb szervezetek, vállalatok, intézmények sorra mondják le a március és május közöttre tervezett üzleti eseményeket, tréningeket, képzéseket, szakmai konferenciákat, kiállításokat.

A Turizmus.com idézte a Cégeshelyszínek.hu friss, 882 hazai vállalat köré­ben elvégzett felmérését, amely azt mutatja, hogy a koronavírus nemcsak lakossági, hanem intézményes szinten is keresztbe tesz a megszokott menetrendnek. A céges válaszadók 85,2 százaléka tervezett ugyan ilyen programot, de negyedük máris elhalasztotta, 19 százalékuk pedig lemondta a közeljövő hivatalos eseményeit, míg a válaszolók 58 százaléka eddig nem változtatott a tervein. Ezzel együtt a Magyarországon tervezett rendezvények iránt sokkal nagyobb bizalommal viseltetnek a gazdasági szereplők, míg a külföldi kiállításokkal, rendezvényekkel és üzleti utazásokkal kapcsolatban nagyon borúlátóak, a megkérdezettek 70 százaléka már vissza is lépett a határon túli eseményektől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.