Roham a még üres állásokért

A járvány miatt százezrek veszíthetik el állásukat. Arra viszont van remény, hogy az emberek ne legyenek sokáig munkanélküliek. Ha lecseng a válság, újra lendületbe jöhet a gazdaság. Az állásközvetítők úgy látják, már most érdemben megnőtt a jelentkezés a korábban tartósan betöltetlen álláshelyekért. Akár százszoros is lehet egy-egy munkára a túljelentkezés.

Nagy Kristóf
2020. 03. 27. 9:27
null
Akár százszoros is lehet egy-egy pozícióra a túljelentkezés, míg más cégek bezárnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek strukturális problémái a magyar gazdaságnak, ezért a kormány úgy látja, a koronavírus-járvány lecsengését és a gazdaság újraindítását követően remény van arra, hogy az emberek ne legyenek évekig munkanélküliek – hangsúlyozta tegnap Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor arra figyelmeztetett: már márciusban megszűnhet akár harminc-negyvenezer álláshely, az április pedig még rosszabb adatokat hozhat. Ezért jelenleg az a kérdés, hány százezres lesz a munkanélküliség.

A Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett várakozása szerint az idén rövid távon a koronavírus miatt csökkenhet a foglalkoztatottak száma, előretekintve azonban a versenyszféra foglalkoztatottságának visszafogott növekedésével számolnak. A munkanélküliségi ráta 2020-ban 3,9-4,2 százalék köré nőhet, 2022-ig pedig fokozatosan 3,7 százalékra mérséklődik. A mutató az elmúlt hónapokban 3,3-3,5 százalék között változott.

Akár százszoros is lehet egy-egy pozícióra a túljelentkezés, míg más cégek bezárnak
Fotó: Kurucz Árpád

A keresetek emelkedését is csak mérsékelten vetheti vissza a koronavírus-járvány az MNB előrejelzése szerint. Jelentésükben kiemelték: a koronavírus miatt bekövetkező növekedéslassulásnak és a vállalatok prémiumkifizetéseinek és egyéb pótlékoknak a várható visszafogása ugyan alacsonyabb bérdinamikát jelez, ám a bruttó keresetek emelésének mértéke idén így is megközelítheti a tíz százalékot átlagosan. Ebben az évben 8,8-9,6, 2021-ben 9,0-9,2, 2022-ben pedig 8,4 százalékos emelkedés lehet a versenyszférában. A jegybank arra emlékeztetett: a vállalatok jellemzően az első negyedév végén, márciusban változtatnak a fizetéseken, ezért az idei bérnövekedésről érdemi információt csak a májusban beérkező, első negyedéves adatok adnak. A járvány miatt elrendelt gazdasági intézkedések nyomán egyes ágazatokban június végéig nem terheli járulékfizetési kötelezettség a cégeket, ám a szociális hozzájárulási adó kulcsa várhatóan csak 2020 és 2021 végén mérséklődhet további két-két százalékponttal, szemben a tervezett júliusi csökkentéssel.

Az első piaci visszajelzések alapján roham indult a korábban betöltetlen állásokért. Az állásközvetítők úgy látják, érdemben megnőtt a jelentkezés a szállítási, logisztikai pozíciókért, akár százszoros egy-egy munkára a túljelentkezés. Ugyanakkor a munkaerőhiány továbbra is jellemző azokban az ágazatokban, amelyeket még nem ért el a válság, sőt bizonyos területeken tovább nőtt a felvételi igény. Ezek alapján arra lehet következtetni, hogy a most munka nélkül maradtak azonnal megpróbálnak lecsapni az üres pozíciókra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.