Rolleren, bringán is fontos a biztonság

Akik a bringázást életformaként választják, azok előtt látszólag szabadabb a világ. Ám a biztonságos közlekedés számukra is éppen olyan fontos, mint az autósoknál, gyalogosoknál. A biztosítók kínálati palettáján már több bringásbiztosítás található, és az egyre terjedő rollerezésre is akad külön konstrukció.

Horváth Éva
2020. 08. 24. 6:19
null
A modern városi eszközzel is érhetnek balesetek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fürgeség, a könnyed előrejutás, a gyors „parkolás” előnyei mellett számtalan apró kellemetlenséggel járhat a két keréken közlekedés. Akik rendszeresen kerékpároznak, számukra nem meglepetés, hogy a biztosítók három csoportba sorolják a kétkerekű járműhöz kínált konstrukciókat.

A sporteszköz vagy közlekedési eszköz biztosítása a biciklisták egyik kiemelten kellemetlen szituációjában igyekszik segíteni. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor dolgunk végeztével csak hűlt helyét találjuk a kedvenc bringának. A szolgáltatók a lopásra akkor nyújtanak fedezetet, ha a tulajdonos otthonán kívül tűnt el a jármű, és az a feltétel is teljesült, hogy érkezéskor a kijelölt kerékpártárolóhoz zárral odaerősítette vagy autóra felszerelt, zárható csomagtartóval rögzítette azt a tulajdonos.

Az úgynevezett sport-felelősségbiztosítás olyan esetekben érvényesül, ha a bringás a szabadidős tevékenység közben okoz személyi sérülést vagy dologi kárt. Míg a sportcsonttörés-biztosítás csoportban már a neve is sejteti a konstrukciót, amely csontrepedésre is érvényes. Ám fontos tudni a gyakran boruló bringásoknak, hogy a fogtörés például nem minősül csonttörésnek.

A modern városi eszközzel is érhetnek balesetek
Fotó: Kurucz Árpád

Természetesen a biztosítóknál kizárás az ittas és bódult állapotban okozott kár, tehát ha alkoholt fogyasztottunk, ne számítsunk kárpótlásra, ha megtörtént a baj. A biztosítók többnyire csak a Magyarországon okozott károkat térítik, ezért külföldi út esetén a csomag bővítésével gondoskodjunk a kerékpár ottani védelméről is.

A bringások több más biztosító kínálatából csemegézhetnek, a kínálat széles körű. A legtöbb hazai társaság jellemzően a lakásbiztosításhoz kapcsolódva kínál kiegészítő fedezetet a kerékpárokra a teljes körű lakásvédelem részeként. Egyetlen szolgáltatónál érvényes jelenleg, hogy akkor is megtérítik a kárt, ha a kétkerekűt a kerítésen kívül lopják el.

Becslések szerint évente mintegy 16 ezer kerékpárt lopnak el a tolvajok, és százszázalékos védelmet egyetlen lakat vagy lánc sem jelent. Itthon akár 250 ezer forintos értékig biztosítható a kerékpár, függetlenül attól, hogy azt milyen célból (hobbi, verseny) használják. Szerencsés, ha a jármű tíz évnél fia­talabb és rendelkezik alváz- vagy gyártási számmal. A kárkifizetéshez pedig általában garancialevél vagy számla is szükséges.

Immár az egyre népszerűbb rolleres közlekedésre is elérhető biztosítási konstrukció. A hello Bringás vagyon-, baleset- és felelősségbiztosítások többféle fokozatban a kerékpárok és a legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos kerékpárok mellett már rollerekre és elektromos rollerekre is megköthetők – jelezte a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.