Román aggodalom a bányavidékek miatt

Szociális válságot és feszültséget okozhat a romániai szénbányászat központjának számító Zsil-völgyében az uniós zöldmegállapodás.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szociális válságot és feszültséget okozhat a romániai szénbányászat központjának számító Zsil-völgyében az uniós zöldmegállapodás. Bár a térségben a korábban fontos energetikai forrásnak számító szénbányáknak már csak töredéke működik, a további bezárások súlyos csapást mérhetnek az ott élőkre. De veszélybe kerülhetnek a szénbányászati és energiatermeléssel foglalkozó, sok ezer alkalmazottnak munkahelyet biztosító nagyvállalatok is.

Egy évvel ezelőtt Románia jelentős áramimportra szorult, miután fizetésemelést követelve sztrájkba léptek a mintegy tízezer alkalmazottat foglalkoztató Oltenia Energetikai Komplexum bányászai. A vállalat hőerőművei az ország energiaszükségletének negyedét állítják elő. Októberben a Zsil-völgyi Zsilymacesdpa­roseny (Jiu-Paroșeni) és Hobicaurikány (Uricani) tárnáiban dolgozó vájárok szüntették be a munkát több napra.

A tervek szerint az idén bezárják a két bányát. A bányászok azt kérték, hogy azok, akik eleget tesznek a nyugdíjazási feltételeknek, kapjanak kárpótlást, illetve újabb két évet számítsanak be a ledolgozott éveikbe. A fiatalabbak azt szeretnék, ha alkalmaznák őket a Hunyad megyei energetikai komplexum más, még működő bányáiban. Domokos László, a bányászszakszervezet elnöke az Agerpresnek akkor azt mondta: a bányák bezárásával háromszázan kerülnének utcára végkielégítés nélkül.

Ludovic Orban román ügyvivő miniszterelnök szerint a zöldmegállapodás gyakorlatba ültetésekor külön figyelmet kell fordítani egyes térségekre, például a Zsil-völgyére. Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselője úgy vélekedett, az uniótól érkező 7,5 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás csupán a töredéke annak az összegnek, amire a jövőben szükség lesz Romániában. Szerinte Romániának inkább beruházásokat kell vonzania, a brüsszeli támogatásokkal ugyanis csak a zöldátállás tüneti kezelését tudják segíteni. – Az ország két széntermelő vidékének egyike a Zsil-völgyében található. Itt nagyon fontos a befektetések kérdése, ezek mellett pedig a szociális háló fenntartása is – fogalmazott a politikus a Transindex hírportálnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.