Románia az IMF-hez fordul

A koronavírus-válság minden országra súlyos gazdasági terhet ró, de abban komoly eltérések vannak, hogy az adott kormányoknak mik a lehetőségeik.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 01. 13:29
null
Bukarest, 2019. január 1. Románia (b) és az Európai Unió zászlaját vetítitk a román kormány épületének, a Victoria-palotának a homlokzatára 2018. december 31-én. Az EU soros elnöki tisztségét Románia tölti be 2019 januárjától hat hónapon át. Az EU-hoz több mint tíz évvel ezelõtt, 2007-ben csatlakozott Románia most elõször látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia bejelentette, hogy feltétel nélküli hitelmegállapodásokat akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy a koronavírus-járvány idején célirányos intézkedéseket hozzon a gazdaság megsegítése érdekében. Florin Citu román pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjúban elmondta, hogy a román kormánynak szándékában áll felhasználni a Világbankkal kötött és folyamatban levő ötszázmillió euró értékű hitelmegállapodást is erre a célra. Ami szokatlan: Citu szerint ezeknek a megállapodásoknak nem lennének feltételeik, mint a szokványos kölcsönöknek, amelyek folyósítását a nemzetközi pénzintézetek strukturális reformok végrehajtásához kötik a hitelért cserébe.

A koronavírus-válság minden országra súlyos gazdasági terhet ró, de abban komoly eltérések vannak, hogy az adott kormányoknak mik a lehetőségeik, és ebben döntő az, hogy korábban mennyire folytattak egyensúlyi gazdaságpolitikát. Romániában több éve viszonylag magas költségvetési és egyben fizetésimérleg-hiány áll fenn. Citu szerint az eredetileg tervezett 3,6 százalék helyett hat százalék lehet az idei GDP-arányos költségvetési hiány, amit ilyen környezetben meglehetősen nehéz finanszírozni. Vélhetően ezért fordul Románia a nemzetközi szervezetekhez, ugyanakkor úgy tűnik, abban bízik, hogy a kialakult helyzet miatt elnézőbbek, nem kötnek ki feltételeket.

Hogy erre hajlandóak-e vagy sem, azt még nem tudni, mindenesetre ez olyan precedenst teremtene, ami sok más országnak is vonzóvá válna, és ez esetleg kezelhetetlen adósságválsághoz vezetne. Emlékezetes, hogy a 2008-as válság idején Magyarországnak kellett azonnali segítségért az IMF-hez fordulnia a pénzügyi összeomlás elkerülése érdekében, de akkor fel sem merült a felmentés a szükséges lépések megtétele alól.

Most Magyarországot jó makrogazdasági állapotban érte a válság, a fizetési mérleg egyensúlyban volt, a költségvetési hiányt idén mindössze egyszázalékosra tervezték, és a költségvetésen belül eleve a GDP egy százalékának megfelelő tartalékot képeztek – így most sokkal könnyebb a rendkívül nehéz helyzetet kezelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.