Románia szabadulna a veszteséges cégektől

Bár Romániában nyilvánosan is hangoztatott kormányzati cél az állami szektor reformja, a veszteséges állami vállalatok felszámolása, illetve privatizálása, azért akadnak még kivételek. A versenyképtelen katonai repülőgépeket gyártó vállalat például ilyen.

2021. 07. 05. 7:28
"Intreprinderea de avioane Craiova". Jet
"Fontos társaság: törölnék az Avioane Craiova repülőgépgyártó tartozásait Fotó: JEAN-PAUL GUILLOTEAU Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőkamatokkal együtt több mint 63 milliárd lejes (12,9 milliárd eurós) adósságot halmoztak fel 2020 végéig a veszteséges állami vállalatok. A lépték érzékeltetésére talán elegendő elmondani, hogy az összeg kevéssel meghaladja azt, amennyit idén Románia állami beruházásokra készül fordítani. „A helyzet tarthatatlan, sürgős reformra van szükség az intézményrendszerben, az állami vállalatoknál, a nyugdíjrendszerben, a közalkalmazotti béreknél, az adóhatóságnál” – szögezte le a költségvetés tárgyalásakor Florin Cîțu miniszterelnök, aki szerint 2021 a reformok és beruházások éve lesz.

Hogy többé-kevésbé komolyan is gondolják, miszerint Románia erőforrásait a beruházásokra kell fordítani, jelzi, hogy nemrég bejelentették: küszöbönáll az Országos Urántársaság (CNU) felszámolása.

Az energetikai minisztérium sürgősségirendelet-tervezetéből kiderül, hogy a vállalat birtokában levő stratégiai uránkészletet eladják a cernavodăi atomerőművet működtető, ugyancsak állami tulajdonban levő Nuclearelectrica Rt.-nek. A CNU 2013-ban még 139 millió lejes árbevétel mellett 6,9 millió lejes nyereséget ért el, egy évre rá az árbevétel csak minimális mértékben csökkent, de az eredmény 104 millió lej veszteség volt, holott az alkalmazottak számát 1658-ról 1490-re csökkentették. A folyamatos lejtmenet 2018-ban egy pillanatra megállt, akkor sikerült 3,8 millió lejes nyereséggel zárni az évet. A 2019-es pénzügyi eredményeket nem hozták nyilvánosságra.

Fontos társaság: törölnék az Avioane Craiova repülőgépgyártó tartozásait
Fotó: Europress/AFP

Egy évvel ezelőtt a CNU több hitelezője, köztük a Tinmar Energy áramszolgáltató, az Oscar Downstream üzemanyag-forgalmazó és a környezetvédelmi alap kezdeményezték a vállalat fizetésképtelenné nyilvánítását, a bíróság azonban elutasította a beadványt. A helyzetet nehezíti, hogy a vállalat 2016-ban 60,3 millió lejes (12,3 millió euró) állami szubvenciót kapott, amit az Európai Bizottság törvénytelennek minősített. A társaságnak vissza kell utalnia a támogatást az államkasszába kamatostól, ám erre nincs pénze. A szaktárca tervezete szerint az uránkészlet Nuclearelectricának való mihamarabbi eladása egyrészt biztosítaná a cernavodăi erőmű zavartalan működését, ugyanakkor mentesítené az államot a megfelelő körülmények közötti tárolás és őrzés költségeitől. A CNU alatt ma 340 millió lejes veszteség időzített bombája ketyeg.

Az újító lendület azonban megtorpanni látszik. A kormány ugyanis rendelettel törölné el az Avioane Craiova Rt. állami tartozásait. A tervezet értelmében a 45,8 millió lejes összeg elengedése fejében az állam növelné részesedését a repülőgépgyártó vállalatban.

A lépéssel az Avioane Craiova fizetésképtelenné válását előznék meg. A gazdasági minisztérium jelenleg a cég részvényeinek 95,84 százalékát birtokolja, a fennmaradó 4,16 százalék kisrészvényesek tulajdonában van. A craiovai céget stratégiai jelentőségűnek tekintik, elsősorban azért, mert képes biztosítani az általa gyártott, a román légierő által használt IAR 93 SOIM kiképző és könnyű vadászrepülőgépek karbantartását és korszerűsítését.

A vállalatot 1972-ben hozták létre katonai gépek gyártására. Fennállása során két repülőgéptípust gyártott, az IAR 99-es könnyűbombázót – ezt Románia NATO-csatlakozását követően kivonták a szolgálatból – és a „sima” IAR 99-et. Az Avioane Craiova repülőgép- és metróalkatrészeket is gyárt, a svéd Bombardiernek és a holland Fokkernek is dolgozik, de roppant alacsony hatásfokkal. Immár hosszú évek óta csődtömegnek tekinthető, miután az elmúlt évtizedben egyetlen esztendőben, 2016-ban volt nyereséges, akkor mondhatni szimbolikus összegű, közel százezer lejes (20 300 euró) profitot termelt. A legrosszabb éveit 2013-ban és 2015-ben produkálta, amikor veszteségei meghaladták a 13 millió lejt. A 265 személyt foglalkoztató állami részvénytársaság 2020-as deficitje 20,6 millió lejes árbevétel mellett 6,6 millió lej volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.