Románok mentik meg a nyári szezont

Úgy tűnik, a belföldi turisták és a nagy számban érkező ­romániaiak, köztük határon túli magyarok mentik meg a nyári szezont a bolgár tengerparton. A gyenge bulgáriai átoltottság miatt sok helyen nem készültek akkora forgalomra, mint amekkora az utóbbi hetekben volt tapasztalható.

2021. 08. 02. 7:45
Bulgaria, Black Sea Coast, South Sunny Beach, People enjoying the Beach, Sunshades.
A napernyők alatt vagy a tengerbe mártózva a Naposparton is könnyebb elviselni a hőséget Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapnivaló kilátásokkal kezdődött az idei nyári turistaszezon a bolgár tengerparton. A bolgár lakosság alacsony átoltottsági szintje miatt a legfőbb küldőországok nem találták biztonságosnak az országot, ezért neves brit, német és orosz utazásszervezők sorra mondták le charterjárataikat és foglalásaikat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint

a legalább az első dózist megkapó lakosság aránya Bulgáriában mindössze 18,5 százalék, mintegy nyolcvan százalék semmilyen oltást sem kapott.

A napernyők alatt vagy a tengerbe mártózva a Naposparton is könnyebb elviselni a hőséget
Fotó: Europress/AFP

Becslések szerint az turizmus idei teljesítménye húsz százalékkal haladja majd meg az elmúlt év hasonló időszakáét, de így is csak hatvan-hetven százaléka lesz a pandémia előtti, 2019. évinek. Kétoldalú államközi megállapodások értelmében a román és a cseh állampolgárok szabadon utazhatnak Bulgáriába, nincs szükségük semmilyen egészségügyi igazolás, teszt vagy védettségi igazolvány bemutatására. A románok nagy többsége Görögország, Törökország és Horvátország helyett idén néhány órányi autózással Bulgária nagy forgalmú üdülőhelyeire utazik nyaralni, a csehek inkább a délebbi, csendesebb üdülőhelyeket választják.

A Naposparton az üdülők 90-95 százaléka romániai vendég, akik között nagy számban vannak határon túli magyarok is.

– Ha nem lennének a román vendégek, mindnyájan lehúzhatnánk a rolót – mondta a Napospart egyik elithoteljének a vezetője. – Húsz éve taxizom itt a Naposparton, de még soha ekkora autósforgalmat nem tapasztaltam. Még a méregdrága parkolókban sincs üres hely – kommentálta egy taxis a helyzetet.

A legdrámaibb helyzet a tengerparti strandokon alakult ki, mert a szokásosnál 20-30 százalékkal kevesebb napernyőt és napozóágyat helyeztek ki, ugyanis nem számoltak ekkora forgalommal. A tiltás ellenére az emberek már napfelkelte előtt törülközőkkel foglalják le a napozóágyakat. Azok a bolgárok, akik korábban Törökországban és Görögországban nyaraltak, idén inkább belföldön maradtak, és jellemzően kerülik a zajos üdülőhelyeket. A vendéglátók egyre jobban megbecsülik a hazai vendégeket is.

A strandokon, a bevásárlóhelyeken, a nagy turistaforgatagban időnként magyar szót is hallani.

Bár idén a magyar utazási irodák nem szerveztek charterjáratokat a bolgár tengerpartra, a Wizzair és a Ryanair heti két-két, menetrend szerinti járatot indított Burgaszba, amelyek július végén már majdnem teljes kapacitással repültek. A szófiai magyar nagykövetség konzuli szolgálatának tájékoztatása szerint hazánkat a bolgár egészségügyi minisztérium a zöld országok közé sorolta. A magyar állampolgároktól uniós Covid-igazolványt vagy igazolást kérnek a Covid–19-fertőzésből való kigyógyulásról, illetve 72 óránál nem régebben elvégzett negatív PCR-, vagy 48 óránál nem régebben elvégzett ugyancsak negatív antigéngyorsteszt eredményéről.

A szakmában jártas szakértők szerint azok a szállodák jártak az élen a járvány okozta krízishelyzet kezelésé­ben, amik nemcsak az állami támogatásokra számítottak, hanem tudatos humánpolitikával megtartották a kiszolgáló személyzetüket. A legtöbb csőd az elkövetkező egy-két évben azoknál a szállodáknál várható, ahol nem vették figyelembe az emberi erőforrás fontosságát.

Bulgáriában a rendkívüli járványhelyzetet augusztus 31-ig hosszabbították meg.

Sajnos az új megbetegedések száma lassan, de folyamatosan emelkedik, előrejelzések szerint augusztus végén vagy szeptember elején várható a járvány negyedik hulláma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.