Rossz évet zártak a pénztárak

Tavaly érezhető mínuszba estek az önkéntes nyugdíjpénztári befektetések hozamai, a szolgáltatók hazánkban sem tudták mentesíteni magukat a pénzpiaci eséstől. Emiatt azonban nem kellene elvetni a megtakarítások fontosságát, különösen a megelőző évek kimagasló hozamainak fényében — véli a Magyar Nemzeti Bank. A piacfelügyelet ezzel együtt is a jobb megtérülést hozó portfóliók felé terelné a pénztárakat.

Rácz Gergő
2019. 03. 16. 16:28
null
A szektor továbbra is kedvező nyugdíjcélú megtakarítási formának számít Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan 1,8 százalékos nettó hozamveszteséget szenvedtek el. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatközlése szerint a pénztárak teljesítményét főképp a nemzetközi tőzsdék rossz szereplése befolyásolta, míg az itthoni tőkepiac mindössze egy százalék alatti csökkenést mutatott. – Az elmúlt évek jó befektetési ezzel együtt is megerősítik az önkéntes befektetések fontosságát. A tízéves átlaghozam 7,41 százalék volt – közölte az MNB.

A piacszabályozó szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamának visszaesése elsősorban a nemzetközi tőkepiacokon megfigyelhető növekvő változékonysággal magyarázható, de szerepet játszott benne a hazai tőkepiac megtorpanása, illetve a kötvényleértékelődés is. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók többsége hosszú távon ezzel együtt is az inflációt meghaladó eredményt ért el. A tízéves nettó hozamráták záró vagyonnal súlyozott átlagos értéke 7,41 százalék volt, ami 4,67 százalék infláció feletti reálhozamot jelent.

A szektor továbbra is kedvező nyugdíjcélú megtakarítási formának számít
Fotó: Kurucz Árpád

Az MNB kiemeli, hogy az eddigi tapasztalatok szerint egy-egy gyengébb teljesítményű időszak veszteségét a későbbi évek pozitív eredménye nemcsak korrigálta, hanem meg is haladta, reálértéken is növelve a hosszú távú pénztári megtakarításokat, a tagok jövőbeli nyugdíjcélú kifizetéseinek értékét. Emellett a rendszeres kis összegű nyugdíjpénztári befizetések csökkentik az árfolyamok változásából eredő kockázatokat a rázósabb évek során. – Az önkéntes pénztárak alacsony költségei és hosszabb távú befektetési eredményei alapján a szektor továbbra is kedvező nyugdíjcélú megtakarítási formának számít az egyéb hasonló termékek mellett – erősíti meg a jegybank.

A tavalyi évzárás több kedvezőtlen nemzetközi fejlemény összejátszása miatt általánosságban is rossz eredményekhez vezetett a tőkepiacon. Az MNB ezzel együtt is előállt korábban egy olyan iránymutatással, ami a pénztárakat arra késztetné, hogy a jobb megtérülést biztosító – azaz jelenleg részvényeket jelentő – csomagokba fektessék a tagok pénzét.

Mivel a pénztárak hagyományosan konzervatív befektetést jelentenek, amiben hozam mellett, de kockázatmentesen tarthatják a pénzüket a tagok, a befektetett összegeket jelenleg nagy arányban állampapírokban tartják a pénztárak. A jegybank elképzelése szerint a lakosság a pénztáraktól függetlenül tartsa likvid vagyonát állampapírban, a pénztárak pedig, a várható nyugdíj- vagy egészségügyi szolgáltatások ellenértékének növelésére, akár nagyobb kockázattal járó portfóliókba fektessenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.