Az MNB nem engedi, hogy eltűnjön az elmúlt 10 év eredménye

Matolcsy György, a jegybank elnöke és Nagy Márton alelnök új intézkedéseket jelentett be a válság leküzdésére.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 07. 14:06
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB monetáris tanácsa kedden átfogó kérdésekben döntött. Matolcsy György jegybankelnök elmondta, 2010-2012 között a világ legjobb válságkezelését értük el, majd 13-19 között dinamikus pályával felzárkózást értünk el, ez igen nagy siker. Ugyanakkor most nagy kihívás előtt állunk, hisz a vírus mindenkit megtámadott, a gazdaságot, a pénzügyeinket is, és ez beárnyékolhatná az elmúlt 10 év eredményeit, amit nem engedhetünk. Az MNB azt szeretné, hogy a járvány után az ország visszakerüljön abba a helyzetbe, ahol előtte volt.

Matolcsy György új intézkedéseket jelentett be a válság leküzdésére
Fotó: Havran Zoltán

Ezért a következő lépésekről döntöttek:

  • A Növekedési Hitelprogram (NHP) újraindítása NHP Hajrá néven, ezermilliárd forint forrással, ehhez jön meglévő 500 milliárdos NHP fix. Emellett 20 évre emelik az NHP futamidejét, a hitelösszeg felső határa pedig 10 milliárd lesz. Ebből lehet fejlesztési, beruházásra felvenni, lehet forgóeszközhitel (akár bérfizetésre is) és lehet hitelkiváltásra is. A programban résztvevő bankok 4 százalék kamattámogatást kapnak, a vállalkozásoknak maximum 2,5 százalék lehet a hitelplafon. Az MNB arra hívja fel a bankokat, hogy versengjenek, hisz ebbe a támogatásba belefér. A bankoknak 2 hét alatt el kell bírálniuk a hitelkérelmet.
  • Mindemellett a Növekedési hitelprogram is fejlesztésre kerül: 10 év helyett 20 év lehet a futamidő, az MNB részesedése vállalatonként 20-ról 50 millió forintra emelkedik.
  • További lépés, hogy az MNB 250 milliárd forintos osztalékbefizetést teljesít a költségvetésbe.
  • Emellett nullára csökken a bankrendszer tartalékszintje: 250 milliárd forint szabadul fel ezáltal a bankok számára. (Így ez összesen 1500 milliárd plusz, s emellett 1500 milliárd plusz likviditást bocsát a bankok részére.)
  • Nagy Márton alelnök bejelentette, hogy a monetáris tanács szimmetrikussá tette a kamatfolyosót a 0,9 százalékos alapkamat körül: ennek szélessége 1,9 százalék, miután a -0,05 százalékos egynapos jegybanki betét mellett 1,85 százalékon egynapos hiteleszközt is bevezet.
  • Emellett megszűnik a monetáris politikai eszközök között a kiszorítandó likviditás meghatározása, ami eddig 300-500 milliárd forint között volt.
  • Az MNB egyúttal eszközvásárlási programot is hirdet, ennek során állampapírokat és jelzálogpapírokat fog vásárolni. Ennek részleteit a következő hetekben dolgozzák kis és jelentik be.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.