Segítheti a kilábalást az ázsiai beruházási banki tagság

A magyar gazdaság, illetve az ázsiai térség országai hamarabb jutnak túl a járvány által kiváltott válságon.

2020. 07. 28. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi válság leküzdésében is fontos szerepet játszik az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) – mondta Balogh László a bank éves közgyűlésén, amelyről a Pénzügyminisztérium közölt részleteket. Eszerint a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki az eseményen Magyarországot képviselte, hozzátette: az intézmény által finanszírozott projektekben magyar cégek is szerepet kaphatnak, ez pedig mind a magyar gazdaságot, mind pedig az ázsiai térség országait segítheti abban, hogy a járvány által kiváltott válságot maga mögött tudhassa.

Balogh László arról is beszélt, hogy szorgalmazzuk, az AIIB fordítson kiemelt figyelmet az európai és az ázsiai gazdaságok közötti infrastrukturális összeköttetések fejlesztésére. Ez hozzájárul a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatok erősödéséhez és segíti a növekedés helyreállítását a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet után.

A helyettes államtitkár a közgyűlésen elmondta: májusban a nemzetközi fejlesztési bankok közül elsőként ez az intézmény fogadott el vízügyi stratégiát, így a különböző vízügyi beruházások nagyobb hangsúlyt kaphatnak. Ez a jövőben a szektorban érdekelt magyar vállalkozások számára is együttműködési lehetőséget teremthet a bankkal.

Balogh László kiemelte: a vízstratégia megvalósítása, ezen belül a minőségi ivóvíz biztosítása és a szennyvizek megfelelő kezelése a jövőbeli járványhelyzetek megelőzésében még nagyobb szerephez juthat. – Magyarország a stratégia kialakításában aktívan működött közre – emlékeztetett a helyettes államtitkár a szaktárca közlése szerint.

Multilaterális bank

Hazánk az első bővítési körben, 2017-ben csatlakozott a 2016-ban Kína kezdeményezésére létrehozott AIIB-hez. A világ egyik legnagyobb multilaterális fejlesztési bankja az első olyan kínai pénzügyi kezdeményezés, amelynek tagsága nyitott a világ valamennyi országa számára. Az intézmény célja az ázsiai és a csendes-óceáni térség infrastrukturális fejlesztési szükségleteinek hosszú lejáratú finanszírozása, valamint a kontinensek közötti logisztikai kapcsolódások erősítése. Az AIIB által finanszírozott fejlesztések támogatják a magyar export bővülését: a tagsággal Magyarország és a hazai vállalatok a bank dinamikusan fejlődő portfoliójához, új projektekhez kapnak közvetlen hozzáférést, új lehetőséget biztosítva ezzel az ázsiai piacokon történő megjelenéshez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.