Segítség kezességvállalással

Tavaly rekordévet zárt és 900 milliárd forintnyi hitelhez juttatott több mint negyvenezer hazai vállalkozást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Az állami tulajdonú kezességvállaló idén a tervek szerint még nagyobb összegben igyekszik finanszírozáshoz segíteni azokat a kis cégeket, amelyek önmagukban túl nagy kockázatot jelentenének egy banknak. Ez a kormányzat szerint is kiemelt fontosságú a gazdasági növekedés biztosításához.

Rácz Gergő
2019. 06. 12. 13:36
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállásának legsikeresebb évét zárta tavaly: a garanciaállomány meghaladta a 707 milliárd forintot, ami 24 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, így 2018-ban 900 milliárd forintnyi hitel jutott több mint negyvenezer hazai vállalkozáshoz a társaság segítségével. Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank csoportjának kezességvállaló szárnya tavaly a portfólióját 137 milliárd forinttal növelte, ami 24 százalékos bővülést jelent. Ez a kis- és középvállalati szektornak a jegybank által mért 12 százalékos hitelbővülési ütemének a kétszerese.

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter tegnap újságíróknak elmondta, a hazai vállalatok, különösen a mikrovállalkozások fejlesztési lehetőségeit leginkább a fedezet és a saját forrás hiánya befolyásolja. A cégek gyenge tőkehelyzete mellett az is hátráltató tényező, hogy a kereskedelmi bankok nem akarnak ilyen kockázatokat vállalni, így önállóan egy hazai mikrovállalat jellemzően nem tud hitelhez jutni. Ebben segíthet a kezességvállalás, így a Garantiqa a mikrovállalatoknak kiutalt hitelek nyolcvan százaléka mögött ott van. Bártfai-Mager elmondása szerint a kormányzat változatlanul nagy jelentőséget tulajdonít a vállalati hitelezés bővülésének a fenntartható gazdasági növekedés biztosítása érdekében. Ezért is hagytak jóvá tízmilliárd forint tőkeemelést Garantiqának a 13+1 pontos gazdaságvédelmi csomagban.

Búza Éva vezérigazgató elmondta, a Garantiqa 2010 és 2018 közötti tevékenysége nélkül a GDP 2018-ban 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb. Szerinte a kormányzat által előirányzott tőkeemelésre szükség is van, mivel a kezességvállaló lassacskán eléri korlátait. Idén 750 milliárd forint a keret, ami tavalyhoz képest százmilliárdos növekedés, miközben a 2020-as költségvetési tervben már 870 milliárd forint szerepel.

Búza Éva jelezte: immár az is elvárás a tulajdonos részéről, hogy a Garantiqa olyan cégeknek adja meg a háttértámogatást, amelyeknél négy százaléknál nagyobb a bukási kockázat vagy alacsony, 25 százaléknál kisebb a fedezet. A portfólió bővítése érdekében ezért a Garantiqa maga is készít vizsgálatokat: a tavaly megkezdett, úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik, amelynek részeként további 25 ezer hazai kis-, közepes és mikrovállalkozás előzetes minősítése segítheti a vállalkozások hitelfelvételét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.