Semmi nem indokolja már az új lakások drágulását

Pintér
2020. 08. 04. 13:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ötszázalékos forgalmi adóval a rozsdaövezeti programban épülő lakások lejjebb szoríthatják az árakat, a lakásépítők körében fokozottabb harc kezdődhet a vevőkért. A mostani kilátások alapján várható kínálatszűkülést akár ellensúlyozhatják is a programban épülő új lakások. A városi otthonteremtési program hatása ugyanakkor nagyban függ attól, hogy hány lakás bővíti majd a kínálatot – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A hirdetési oldal elemzése szerint más tényező is hozzájárulhat az árak mérséklődéséhez:

a koronavírus-járvány miatt megszűnt a korábbi években kialakult lakásépítési kapacitáshiány, több építőipari szakember tért haza Magyarországra.

Mindezen tényezőknek köszönhetően az új lakások építési költségei mérséklődhetnek, ami a következő években megfizethetőbbé teheti az új nagyvárosi lakásokat és házakat.

A portál adatai szerint a fővárosban július végén mintegy 2600 eladó új lakás és ház szerepelt a kínálatban,

ami éves szinten négyszázalékos visszaesést jelent, a járvány hazai megjelenése előtti, azaz február végi szinthez viszonyítva pedig több mint tízszázalékos csökkenés.

A megyeszékhelyeken azonban más a helyzet: februárral összehasonlítva nyolc százalékkal, tavaly július végével összevetve több mint negyven százalékkal nőtt a kínálat.

A friss lakásépítési és engedélyezési adatok ellentétes képet mutatnak, amit a statisztikai hivatal friss számai világosan megmutattak: miközben tovább nőtt az elkészült lakások száma, az építési kedv jelentősen visszaesett. Számszerűen ez azt jelenti, hogy az év első felében az egy évvel korábbival szemben 34 százalékkal több, 8697 lakást adtak át, a kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 32 százalékkal, 12 745-re csökkent. Szakértők szerint az ellentétes folyamatok egyik oka a kedvezményes lakásáfában keresendő. Mivel ezek egy részére 2023-ig érvényes az ötszázalékos áfakulcs,

több tízezer ilyen lakást adhatnak még át az idén és a következő három évben.

A kedvezmény kivezetése ugyanakkor érezteti a hatását a kevesebb engedélyben, a rozsdaövezeti kedvezmény esetében viszont még nincs tisztázva minden részlet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.