Sertéspestisesek a Buda környéki vaddisznók

Magyar Nemzet
2019. 09. 30. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát öt, a budakeszi erdészet elkerített vadászterületén talált vaddisznóból – tájékoztatta lapunkat tegnap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután többször is vaddisznók elhullását jelezték a környéken. A Nébih laboratóriumába érkező több tucat minta közül öt esetben kimutatott betegség miatt az országos főállatorvos elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznóállomány felszámolását, és kijelölnek egy fertőzött, azon belül pedig a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet.

A Nébih azt valószínűsíti, hogy emberi közvetítéssel érkezett a vírus a vadasparkba, mert az hazánkban vaddisznókban csak az érintett területtől távol van jelen. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, de a megbetegedett állatok leölése és a kereskedelmi korlátozások jelentős gazdasági kárt jelentenek.

Ezért a legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amihez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása. Mivel a vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik, a Nébih azt kéri, lehetőség szerint egyelőre senki ne látogassa az érintett területet, és ne hagyjon élelmiszer-hulladékot az erdőben.

Az elrendelt korlátozásokról és az érintett területekről folyamatosan frissülő információk találhatók a portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis oldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.