Sérül a szabad felhasználás

A babaváró hitel július elsejei indulása óta több ezer házaspár adta be igénylését a hazai bankok valamelyikéhez. Akad jó néhány kérelmező, akinek már megkezdték a hitel folyósítását, mások azonban még azért nem kötöttek szerződést a pénzügyi intézménnyel, mert elutasították őket. A vonatkozó jogszabályban meghirdetett feltétek teljesítése mellett augusztus utolsó hetében már olyan bank is akadt, amelynél a konstrukció szabad felhasználását szűkítették.

Horváth Éva
2019. 08. 31. 12:24
null
Nagy csalódás a szülőknek, ha megfelelnek a feltételeknek, a hitelező mégis korlátot szab Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a két hónapja elérhető babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) kormányrendelet nem említi egyértelműen, hogy a termék szabad felhasználású, a bankok saját hitelvizsgálatuk során arra is rákérdezhetnek az igénylőnél, vajon mire kívánja fordítani a fölöttébb kedvező támogatás mil­lióit. Úgy tudjuk, eddig nem akadt olyan hazai hitelintézet, amely korlátok közé szorította volna a kölcsön felhasználásának szabadságát, a hazai bankrendszer egyik jelentős méretű szereplője azonban hétfő óta rácáfolt erre a gyakorlatra. Egyik olvasónk közlése alapján értesültünk róla, hogy a belga tulajdonú K&H Banknál korlátozzák a hitelcélt, az ingatlancélú kölcsönt helyezve előtérbe.

Az aktuális hirdetményük szerint „a rendeletben foglalt felhasználási lehetőségekhez képest a K&H Bank Zrt. fenntartja a jogot, hogy a hitelképességi vizsgálat során korlátozza a hitel felhasználásának célját”. Olvasónkkal az egyik Pest megyei K&H-fiókban pedig azt közölték: „A belga tulajdonosoknak nem tetszik, hogy ennyi szabad felhasználású hitel fogy, ezért most már csak ingatlanvásárlásra adnak babaváró kölcsönt.”

Nagy csalódás a szülőknek, ha megfelelnek a feltételeknek, a hitelező mégis korlátot szab
Fotó: Havran Zoltán

A K&H Banknál kérdésünkre azt válaszolták, hogy nem korlátozzák a babaváró hitel felhasználását kizárólag ingatlancélra. A bank vezető hitelintézetként nagy hangsúlyt helyez a felelős hitelezésre. Ennek szellemében a babaváró-igénylések elbírálásakor mindig hitelképesség-vizsgálatot végeznek a hatályos hitelezési szabályoknak, illetve az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően. Erre a vonatkozó kormányrendelet 4. § (4) bekezdése ad felhatalmazást, miszerint „kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít”.

A K&H Bank ez idáig már 30 milliárd forint értékben fogadott be babaváróhitel- igénylést. Senki nem sért jogszabályt, az ügyfeleknek azonban egyre jobban kell figyelniük. Más pénzügyi körökből származó információink szerint a K&H-nál most már úgy szól a szabályozás – amelyre a jogszabály ugyancsak szabad kezet adott –, hogy az igényelt hitelt több célra is felhasználhatják az ügyfelek. Ám azok együttes megvalósítása csak akkor elfogadható, ha az igényelt összeg legalább 51 százalékát lakáscélra szánják, amit a kölcsönigénylő lapon meg kell jelölni és a dokumentumok alátámasztják. Hitelcélként megtakarítást, befektetést nem fogadnak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.