Sikeres bérmegállapodás a Mercedesnél

Jövő év áprilisától két év alatt a bruttó alapbért lépcsőzetesen, összesen kilencvenezer forinttal emelik meg.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 21:32
null
Kecskemét, 2020. május 7. Dolgozó védőmaszkban a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában 2020. május 7-én. A gyárban több mint 120 higiéniai- és védőintézkedést vezettek be a termelés újraindítása előtt. A több hetes leállás után április 28-án elindított termelés során fokozatosan térnek vissza a normális működéshez. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intenzív tárgyalásokat követően a kecskeméti Mercedes-Benz gyár a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) aláírta a következő két évre vonatkozó bérmegállapodást. Valamennyi érintett félnek elfogadható és jó kompromisszum született: a szóban forgó időszakra a bruttó alapbér lépcsőzetes, fix, kilencvenezer forintos mértékű emeléséről állapodtak meg 2021. április 1-jétől kezdődően – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Dolgozó védőmaszkban a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

„Ebben, az autóipar egésze számára sok kihívást tartogató évben ez a megállapodás pénzügyi tervezhetőséget és a kecskeméti gyár munkahelyeinek lehető legnagyobb biztonságát jelenti az elkövetkezendő két évre” – fogalmaz a közlemény, kiemelve, hogy a jelenleg érvényben lévő munkaidőkeret ennek az évnek a végével lezárul. Ezzel a mínusz órákat törlik, a plusz órákat pedig, a törvényi előírásoknak megfelelően, kifizetik.

A jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban azonban valószínűleg az a legfontosabb hír a munkavállalóknak, hogy mindezek mellett

a kecskeméti Mercedes-Benz gyár 2022 végéig a foglalkoztatási szint megtartását is biztosítja.

 

Vagyis a vállalat garantálja a jelenlegi foglalkoztatotti létszámot – hangsúlyozták. Mint ismert, a kecskeméti gyár jelenleg több mint négyezer-négyszáz munkatársat foglalkoztat.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a karácsonyi szabadságolási időszakot kihasználva a szokásos téli munkálatokkal a gyár a következő termelési évre készül fel. Az átfogóbb átépítési munkák miatt a téli termelési szünetet a tervek szerint december 18. és 2021. január 17. között tartják. A gyárban 2019-ben mintegy százkilencvenezer Mercedes-Benz kompakt autót állítottak elő. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2019-ben megközelítőleg 3,7 milliárd eurós forgalmat ért el, amely az előző évhez képest 2,7 százalékos növekedést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.