Sikeres évet zárt a jegybank

Az Országgyűlésben számolt be szerdán Matolcsy György a jegybank előző évéről. A nemzeti bank elnöke szerint nemcsak óvták az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást, de nyereségesek is lettek.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 12. 7:34
null
„A megoldás belül van” – hangoztatta az MNB elnöke az Országgyűlésben Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredményesnek és sikeresnek nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018-as működését Matolcsy György szerdán az Országgyűlésben. A jegybank tavalyi üzleti jelentésének és beszámolójának vitájában az elnök azt mondta: tavaly – mint ahogyan 2013 óta minden évben – a törvényben rögzített mindhárom mandátumát teljesítette, és pozitív eredményt, nyereséget ért el.

A jegybankelnök kifejtette: a három mandátum teljesítése azt jelenti, hogy a jegybank óvta az árstabilitást, fenntartotta és biztosította a pénzügyi stabilitást, valamint támogatta a kormány gazdaságpolitikáját.

„A megoldás belül van” – hangoztatta az MNB elnöke az Országgyűlésben
Fotó: Mirkó István

Ennek érdekében a jegybank úgynevezett laza monetáris politikát folytatott, amely kedvező volt a gazdaság valamennyi szereplőjének. Az államháztartásnak annyiban, hogy az alacsony kamatok az államadósság finanszírozását olcsóbbá tették (kivéve a lakossági állampapírok esetét: ezek kamata magas, de jelenleg az államadósság nagyjából negyedét finanszírozzák ezek az eszközök).

A befektetőknek, beruházóknak az olcsó hitelkamatok miatt kedvező az alacsony jegybanki kamatszint, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak pedig közvetve szintén emiatt. Az alacsony kamat több beruházást gerjeszt, ami növeli a munkaerő iránti keresletet.

Mivel a monetáris tanács 2018-ban változatlan szinten tartotta az irányadó alapkamat rátáját, ezzel stabil és a kiszámítható pénzügyi környezetet teremtett. A tényleges bankközi kamatszint eközben jóval alacsonyabb volt, mint a 0,9 százalékos alapkamat, köszönhetően a jegybank által alkalmazott nem konvencionális eszközöknek.

A hosszabb lejáratú eszközök hozama, így az államadósság hosszabb távú finanszírozásának költsége is csökkent: az idei évben a tízéves magyar államkötvények hozama már két százalék alá került, amely a mindenkori legalacsonyabb szint.

Matolcsy György úgy vélte: az MNB tavalyi működése azt a fontos közgazdasági és nemzetgazdasági összefüggést bizonyítja, hogy „a megoldás belül van”. Szerinte minden gazdasági siker, minden gazdasági fordulat, végül gazdasági csoda titka mindig belül van, nem a külső támogatásokban, hanem belső erőforrások okos használatában.

Ezt alátámasztja, hogy a MNB programjai, döntései és működése 2013 és 2018 között 10 200 milliárd forintot adtak a magyar gazdaság szereplőinek – legnagyobb részét kamatcsökkentések által –, ami azonos azzal az összeggel, amit Magyarország az Európai Uniótól kapott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.