Sínen van az idei költségvetés

Az előzetes várakozásoknak megfelelően alakulnak a költségvetési folyamatok: áprilisban 102,9 milliárdos többlet keletkezett, ezzel a négyhavi hiány 39 milliárd forint volt.

Magyar Nemzet
2019. 05. 10. 13:36
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az előzetes várakozásoknak megfelelően alakulnak a költségvetési folyamatok, így áprilisban 102,9 milliárdos többlet keletkezett, ezzel a négyhavi hiány 39 milliárd forint volt – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium (PM).

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi egyenlege a központi költségvetés 80,7 milliárd forintos hiányából, az elkülönített állami pénzalapok 33,1 milliárd forintos, valamint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 8,6 milliárd forintos többletéből tevődött össze.

– Az adócsökkentések ellenére is növekvő bevételeknek és a magyar gazdaság teljesítményének ­köszönhetően stabil és kiegyensúlyozott a költségvetés helyzete – mondta az adatokról Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette, a folyamatosan növekvő foglalkoztatottság a bérek dinamikus emelkedésével párosul, amitől a lakossági fogyasztás is erőteljesen bővül.

A PM adatközlése szerint az idei első négy hónapban általános forgalmi adóból 349,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 55,5 milliárd forinttal, jövedéki adóból 36,5 mil­liárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból összesen 160,9 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában.

Varga Mihály megjegyezte, a számokból kiderül, hogy a kormány kitart eddig gyakorlata mellett, és továbbra is megelőlegezi az uniós beruházásokat. Januártól áprilisig összesen 305,9 milliárd forint uniós bevételt számolhatott el a költségvetés, ezzel szemben a kiadások 489,3 milliárd forintot értek el.

A költségvetés hazai forrásból jelentős összegekkel támogatja – többek között – a Modern városok program fejlesztéseit, továbbá az egyes vállalati kapacitásbővítő és munkahelyteremtő nagyberuházásokat.

A tárcavezető hangsúlyozta, a kiszámítható költségvetési és gazdasági folyamatok tükrében az 1,8 százalékos hiánycél továbbra is tartható, az államadósság aránya pedig idén az össztermék 70 százaléka alá mérséklődhet.

A kormány aktuá­lis tervei szerint az évről évre csökkenő államadósság mellett 2023-ra elérhető az egyensúlyi, hiány nélküli költségvetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.