Soha nem látott figyelmet kap a Balaton

Gazdaságilag erős második félévnek néznek elébe a tóparti települések.

2020. 07. 06. 17:15
null
20200509 Balatonfüred, Több vidéki településen már újranyithatnak szabadidőközpontok, parkok, de a koronavírus-járvány miatti biztonsági előírások továbbra is érvényesek. Fotó: Bánkúti Sándor (BS) Bors Fotó: Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól kezelte a veszélyhelyzetet a kormányzat és Balatonfüred is, így a nyitás viszonylag gyorsan és rugalmasan megtörtént. Nehéz időszakon vagyunk túl a koronavírus miatt, de a fejlesztések folytatódnak. Soha nem látott támogatást és figyelmet kap a Balaton, azt remélem, gazdaságilag erős második félévnek néznek elébe a tóparti települések – nyilatkozta a Veol.hu-nak Bóka István. – A szállodákban dinamikusan nőnek a foglalások, és a megszokottnál is erősebb a hétvégi turistaforgalom – tette hozzá Balatonfüred polgármestere, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.


Fotó: Bánkúti Sándor (BS) Bors

Bóka István városvezetőkét sajnálkozásának adott hangot Füred nagy tradíciójú rendezvényei, mindenek előtt a hal és bor ünnepe, illetve a magyar társasági élet történetének egyik legkiemelkedőbb eseménye, az Anna-bál elmaradása miatt. A városban folyó fejlesztésekről úgy fogalmazott: jó irányba halad a forrásgyűjtés és a beruházások pályára állítása.

– A füredi kempingnél 150 hajóhelyes vitorláskikötő és négycsillagos szálloda épül. Folytatódnak, és remélhetően a tanév elejére befejeződik a gimnázium felújítása, emellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park folytatja a Lóczy-barlang látogatóközpontjának korszerűsítését, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tudáscentrumot épít a városban – sorolta a város gazdaságának erősödését, ezen belül a turizmus kínálatának bővülését szolgáló fejlesztéseket a polgármester. A tóparti települések helyzetével és kilátásaival kapcsolatban kifejtette: a legérzékenyebben az idegenfogalomból élő balatoni városokat, falvakat érintette a járvány, amelynek hatása a jövő évre is áthúzódik.

– Ugyanakkor látni kell, hogy soha nem kapott annyi fejlesztési pénzt a Balaton, mint az elmúlt egy-két évben, amikor is az egy főre jutó fejlesztési forrás az országos átlag fölött volt – jegyezte meg. Balatonfüred polgármestere szerint elképesztő befektetési éhség van a tóparti területeken. – Mivel sokan építenének apartmanházat, lakásokat, nagyon kell vigyázni az építkezésekre szánt területek kijelölésére, továbbá arra is, hogy a szőlő- és bortermelésből származó magas jövedelmeket ne veszélyeztesse a spekulációs földszerzés – mondta Bóka István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.