Soha nem látott lépést tett a Fed

Fellegi Tamás Péter
2020. 03. 25. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem találta elegendőnek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a bő egy hete bejelentett példátlan monetáris lazítási csomagot, hétfőn további, eddig még soha, senki által nem alkalmazott lépést tett: eltörölte a fedezetlen pénzből való eszközvásárlás felső határát, vagyis belátása szerint bármennyi amerikai állampapírt és jelzáloglevelet megvásárolhat. A lépést először pánikszerűnek ítélték a befektetők, és komoly eladási hullám zajlott az amerikai tőzsdéken: a főbb indexek három százalékkal estek, elérve múlt heti legalacsonyabb értékeiket.

Tegnapra azonban, úgy tűnik, megemésztette a piac a lépést, és kedvezőnek találta, vélhetően abból a meggondolásból, hogy jobb, ha nem hangzanak el újabb és újabb számok és bejelentések, hanem a Fed belátása szerint, rugalmasan kezelheti a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetet.

Az ázsiai tőzsdék már heves emelkedést mutattak: legnagyobb mértékben a dél-koreai index emelkedett, több mint nyolc százalékkal. Európában hasonló, öt-hét százalékos emelkedés mutatkozott napközben.

A hirtelen jött emelkedésnek a befektetők megnyugvásán túl lehet egyszerű, technikai oka is: ha a Fed korlátlanul vásárol állampapírokat – így azok ára felmegy, hozamuk csökken –, akkor a rengeteg felszabaduló pénz mégis inkább a tőzsdékre vándorol. Nem kizárt, hogy lényegében ez a Fed célja: az árfolyamok stabilizálásával véget vetni a pániknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.