Sok múlhat a részleteken a csoknál

A Pénzügyminisztérium tájékoztató füzetei részletszabályokra is felhívják a figyelmet az otthonteremtési lehetőségekkel kapcsolatban. A július elsejétől elérhető falusi családi otthonteremtési kedvezmény esetében például fontos tudni, hogy annak segítségével ingatlant vásárolni csak felújítással egybekötötten lehet, a támogatás megelőlegezése pedig legfeljebb két tervezett gyermekre vonatkozhat.

2019. 08. 07. 13:36
null
Feltámadás. Kistelepülésekbe lehel új életet a támogatások falusi változata Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsabb banki ügyintézés és a lehető legkisebb adminisztráció a célja a Pénzügyminisztériumnak (PM) azzal, hogy a minap részletes tájékoztatókat tett közzé a lakáscélú állami támogatásokról. A kormány honlapján elérhető ismertetők (www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/technikai-informaciok-a-csok-rol) részletesen bemutatják a családok otthonteremtését segítő vissza nem térítendő támogatásokat és támogatott hitellehetőségeket, köztük a családvédelmi akcióterv keretében július 1-jétől elérhető formákat.

A falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) tudnivalóit összefoglaló dokumentum kiemeli, hogy a támogatás a preferált kistelepüléseken, továbbá bármely település külterületén tanyaként vagy birtokközpontként nyilvántartott ingatlanon fekvő lakóépület korszerűsítésére-bővítésére vagy az érintett 2486 helységben lévő lakóingatlan megvásárlására és korszerűsítésére-bővítésére vehető igénybe.

Feltámadás. Kistelepülésekbe lehel új életet a támogatások falusi változata
Fotó: Havran Zoltán

A dokumentum egyértelműsíti, hogy a falusi csok kizárólag vásárláshoz nem vehető igénybe, vagyis mindenképpen szükséges a vásárlási cél mellett korszerűsítési és/vagy bővítési munkálatokra is igényelni a támogatást.

A vissza nem térítendő falusi csok összege vásárlással egybekötve egy gyermeknél hatszázezer, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél tízmillió forint, meglévő otthon bővítése-felújítása esetén pedig a felsorolt összegek fele. Fontos, hogy vásárlással kombinált esetben az ingatlan megszerzésére a támogatási összeg fele, vagyis legfeljebb ötmillió forint fordítható.

Fontos ugyanakkor, hogy ilyen megkötés a bővítésre és/vagy felújításra nincsen. A példa szerint ha az igénylő tízmillió forint falusi csokra jogosult, és a megvásárolni kívánt ingatlan vételára hárommillió forint, akkor a fennmaradó legfeljebb hétmillió forintot fordíthatja bővítési és korszerűsítési munkálatokra. Kamattámogatott hitel is igénybe vehető, ez a vásárlással kombinált esetben legfeljebb 15 millió forint, saját ingatlan felújításakor maximum 7,5 millió forint lehet.

Fontos, hogy a falusi csoknál legfeljebb két gyermeket lehet vállalni, vagyis ha a házaspárnak nincs még egy utóda sem, a háromgyermekes változatra nem jogosult (bár a csoknál három gyermekre is vonatkozik a megelőlegezés, a tapasztalatok szerint elenyésző számú, néhány száz pár élt ezzel a lehetőséggel). Noha a falusi csokra ugyanúgy vonatkoznak méretelőírások, mint a csok esetében (egy gyermeknél legalább 40 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, két gyermeknél 50, háromnál 60), ezt felújítással és bővítéssel is lehet teljesíteni.

A munkálatok megkezdése előtt elegendő, ha az ingatlannak van egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobája és főzőhelyisége. Vásárlásos esetben az eladó nem lehet az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa, s az igénylő nem lehet tulajdonosa annak a vállalkozásnak, amely eladná az ingatlant. Előleg vagy foglaló esetén a vételár legfeljebb tizede készpénzben is teljesíthető.

A PM további tájékoztatói emlékeztetnek a július elsejével bevezetett könnyítésekre is. Eszerint új építésnél felhasználható a meglévő építményalap, az építés alatt álló új lakásnál a kamattámogatott kölcsön teljes összege folyósítható a használatbavételi engedély előtt, és eltörölték a 35 millió forintos felső vételárat a használt lakás vásárlásánál.

Harmincnyolcadik nap

Alig rajtolt el a falusi csok, bevezetésének harminchetedik napján a Népszava – tegnap – arról írt címlapsztorit, hogy „kerüli a kormányzat, hogy tájékoztatást adjon arról, mennyien kértek és kaptak eddig falusi csokot”. Pedig ebben semmi meglepő nincs, elég, ha felidézzük, hogy a csok négy évvel ezelőtti, 2015. júliusi indulása után is csak ősszel lehetett az első pontos összegzéseket megtenni a bankoktól beérkező adatok alapján. Az előzetes és azóta is tapasztalható érdeklődést látva kizárható laptársunk sugalmazása, miszerint tömegével nem jutnának hozzá a támogatáshoz az igénylők, noha az biztos, hogy a bankok gyakorlatán sok múlik, s azon bizony változtatni is érdemes lenne. Ebből azonban azt a következtetést levonni, hogy az egész támogatás elhibázott, felületes értékelésnek tűnik. Érdemes azt is felidézni, hogy az eredeti csok eddig négyéves „pályafutása” során is számtalan könnyítést és változtatást eszközölt menet közben a kormányzat a tapasztalatok és visszajelzések alapján. Gyopáros Alpár kormánybiztos július végén mindenesetre arról beszélt, hogy százával érkeztek a falusi csokra szóló igénylések a közvetítő pénzintézetekhez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.