Sokallják az egymillió napelemet és az életveszélyes tárolót

A karbonmentes gazdaság eléréséért folytatott erőfeszítések olykor átgondolatlanok lehetnek – erre mutat rá az angliai Kent grófságban található Faversham falu határába tervezett gigantikus napelempark és akkumulátortelepének példája. A helyiek nem szeretnék a hatszáz focipályányi létesítményt nézni a festői táj helyett, és az üzemi balesettől is tartanak. Nem biztos, hogy az ilyen méretű létesítményeknek már eljött az idejük, hosszabb távon az Európai Bizottság szerint sem az akkumulátor lesz a befutó. Nagy tételben a hidrogénes technológiák láthatják majd el az energiatárolást.

2020. 05. 14. 7:30
 A worker checks the main gate for the compound housing the Hornsdale Power Reserve, featuring the world's largest lithium ion battery made by Tesla, during the official launch near the South Australian town of Jamestown
A rekorder akkumulátortelep Ausztráliában. Nagy-Britannia háromszorosan is túlszárnyalná Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb akkumulátortelepét építenék meg a festői brit falu, Faversham határában. A terv a lakosság félelmét, felháborodását és tiltakozását váltotta ki – számolt be a hírről a The Telegraph. A beruházás ahhoz szükséges, hogy az egymillió napelempanelből álló megújuló energiás parkot támogassa a rendszer kiegyensúlyozásában.

Tűzveszélyes és robbanhat is

A napelempark a délkelet-angliai Canterbury közelében négyszázötvenmillió fontból (mintegy száznyolcvanmil­liárd forintból), kilencszáz hektárnyi területen épülne a természetben, majdnem négy és fél méter magasra nyúlva. Ahhoz, hogy az akár háromszázötven megawatt tiszta energiát előállítani képes létesítmény kilencvenezer háztartást elláthasson, szükséges a hatalmas akkumulátortelep is. Ez huszonöt hektáron terülne el, és háromszor akkora lenne, mint a Tesla által Ausztráliába telepített lítiumionos akkumulátorpark.

A rekorder akkumulátortelep Ausztráliában. Nagy-Britannia háromszorosan is túlszárnyalná
Fotó: Reuters

A helyiek szerint ez nem biztonságos, mert ha tűz ütne ki, az a lítiumelemeket megtöltő tűzveszélyes elektrolitoldat miatt ellenőrizhetetlen folyamatokat, végső soron robbanást idézhetne elő. A helyi tájvédő szervezet képviselője elmondta, hogy szerte a világon előfordulnak tűzesetek a hasonló akkumulátortelepeken. Ki is számolták, hogy a kenti falu mellé tervezett létesítmény 602 tonna TNT erejével robbanna fel baj esetén, ami a hirosimai atombomba erejének huszada. A tűz és a robbanás mérgező gázok kiszabadulásával is járna. A tiltakozók nem a megújuló energia hasznosítása ellen vannak, ám, ahogyan a helyi országgyűlési képviselő fogalmazott, a brit karbonsemlegesség 2050-es elérésének ez nem lehet az ára. Még nem született meg a végső döntés a beruházásról, a Cleve Hill Solar Park jövője május 28-ig dől el.

A beruházó Hive Energy and Wirsol képviselője úgy nyilatkozott, hogy a biztonság elsődleges, egyeztettek a katasztrófa­védelemmel is. Hozzátette, hogy állami támogatás nélkül lenne a napelempark az Egyesült Királyság egyik legolcsóbb áramtermelője, a működése alatt pedig az önkormányzatok évente átlagosan egymillió font (négyszázmillió forint) bevételhez jutnának.

Rövidtávú megoldás

Az akkumulátorok rövidtávon jelentenek megoldást a megújuló energia tárolására, a rendszerek rugalmassá tételére – áll abban a dokumentumban, amelyet a minap tett közzé az Európai Bizottság. Az energia tárolásáról szóló tanulmány a közeljövő kétségtelenül megoldásért kiáltó problémájára keresi a választ: miként lehet tárolni a karbonmentesen, ám egyenetlenül termelhető, időjárásfüggő villamos energiát.

Kimondták: jelenleg túlzó az optimizmus a lítiumionos akkumulátortelepek újrahasznosíthatósága és élettartama kapcsán. Márpedig az ilyen rendszerek árának csökkenésével újabb nagyméretű és otthoni tárolók jelenhetnek meg a piacon. Ezzel együtt még sok kutatás szükséges a területen 2050-ig a tanulmány készítői szerint.

Az évszázad közepére az ipar, a mobilitás és a fűtés nagymértékben már az elektrolízis útján előállított hidrogénre fog támaszkodni. Az elektrolízishez olyan áramot használnak majd fel, amire éppen nincs igény. A becslések szerint ötszázötven gigawatt kapacitású elektrolizátorra lesz szükség unió­szerte. A hidrogén az előállítása mellett a tárolásában és a felhasználásában is rugalmas, hiszen elegyedik a földgázzal, ezért azzal hasonló módon kezelhető.

Kezdődhet a kísérlet

Magyarországon a tervek szerint 2040-re már 12 gigawatt napelemes kapacitás áll rendelkezésre, ami, ha egyszerre termel, akkor a mai napi csúcsfogyasztás kétszeresét állíthatja elő. Lehetőség lesz ugyan a felesleg exportjára, de kiszámíthatóbb az, ha betároljuk a zöldenergiát. A Nemzeti energia- és klímaterv hosszú távon a hidrogénes technológiákkal számol, hiszen ha sikerül a technológiai áttörés, akkor csökkenhet Magyarország földgázfüggősége, környezetbarátabbá válhat az energiatermelés minden formája, ideértve a közlekedést is.

Nemrégiben pályázatot is indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy azok a vállalatok, amelyek belevágnának az áram tárolásának hatékony megoldásába, anyagi támogatáshoz juthassanak. Négymil­liárd forintos keret nyílt meg, hogy válasz szülessen arra: biogáz vagy tiszta hidrogén előállításával hogyan tárolható akár szezonálisan is a tiszta, karbonmentes energia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.