Sokan el sem indultak a szombati bevásárlásra

Nyitáskor megnéztünk néhány hagyományos piacot a fővárosban, illetve 9 óra körül az ilyenkor jellemzően forgalmas élelmiszerüzleteknél is tettünk egy kört.

2020. 03. 28. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton már az éjféltől érvényben lévő kijárási korlátozás szabályai szerint zajlik a vásárlás a boltokban, piacokon, és valamennyi kereskedelmi értékesítőhelyen. Az új rend szerint a 65 évnél fiatalabb lakosok választhattak, hogy korán reggel, 9 óráig bezárólag, vagy majd csak 12 óra után indulnak el a hét végi beszerzésekre, mivel délig csak az idősebb korosztályé a tegnap kijelölt kizárólagos, háromórás idősáv a boltokban.

Nyitáskor megnéztünk néhány hagyományos piacot a fővárosban, illetve 9 óra körül az ilyenkor jellemzően forgalmas élelmiszerüzleteknél is tettünk egy kört.

A XXI. kerületben a központban lévő piachoz feltűnően kevés autós indulhatott el ezen a napon, a máskor zsúfolásig telített parkolóban szalaggal körbevont lezárt terület is akadályozza, hogy túl sokan egyszerre összegyűljenek. A szemmel láthatóan háromnegyedrészt inkább idősebb korú vásárlók rendezett sorban türelmesen várakoztak, hogy bejussanak a piac területére, amit biztonsági őrök irányitottak. A csendes kezdés után 10 óráig hébe-hóba megjelent néhány fiatalabb vevő is a piac bejáratánál, látszott, hogy közülük van, aki most hallja először az új szabályt, mások az utcán várakozó nyugdíjas sor láttán sarkon fordultak, de nem volt jellemző elégedetlen fellépés.

Iparági forrásaink előzetesen megerősítették, hogy úgy tűnik, a lakosság többsége tudomásul vette, hogy szombaton nem érdemes a megszokott délelőtti bevásárlással tervezni – főként az ebben az időszakban is munkát végző, aktív korúaknak jelenthet újszerű feladatot a háztartási teendők átalakítása úgy, hogy közben a friss élelmiszer alapanyagok is meglegyenek a hét végi családi ebédhez.

Lapunknak hasonló tapasztalatokról számoltak be más piacok környékéről is, illetve több tipikus beszerzési helyszínen az időseknek kialakított kereskedelmi idősávban. Sz egyik szupermarket biztonsági őre azt mesélte, hogy már pénteken sokan beszerezték a másnapra szánt élelmiszereket, és az aggodalmaikkal szemben eleddig fennakadás nélkül zajlik a nap nyugdíjasoknak szóló vásárlási szakasza.

Vagyis, már az első napon megteheti hatását a korlátozás: iparági friss jelzések szerint eleve kevesebben érkeztek a kora reggeli órákban az élelmiszeráruházakba, a piacokra, boltokba, ahonnan ezúttal biztosan elmarad a szombat délelőttönként jellemző, jelentősebb vásárlótömeg. A vendégek ráadásul ma már a büfékben, vendéglátóhelyeken sem tartózkodhatnak, legfeljebb elvitelre vásárolhatnak készételeket.

Az egyik hipermarketlánc nagy alapterületű budai üzleténél ugyancsak lézengtek a vásárlók a speciális idősáv első felében, a bolt dolgozói szerint 12 órától viszont vélhetően megindulhat a tömeg, általánosan több értékesítőhelyen.

Mivel szombaton a legtöbben délutánig már ellátják a szükséges teendőket, hogy még maradjon idő a pihentető időtöltésekre, a kijárási korlátozás miatt déltől nagyon hullámban érkezhetnek a vásárlók a boltokhoz, egyrészt, hogy még hozzájussanak a vevők a napi friss alaanyagokhoz, másrészt, hogy minden szükséges árucikket be lehessen szerezni 15 óráig, amikor az iparcikkek és a nem létfontosságú termékek árusai a már kialakult módon befejezik napi tevékenységüket.

Április 11-ig naponta 9 és 12 óra között nem csak az élelmiszerboltokba, hanem például a kisebb háztartási üzletekbe, drogériákba, iparcikk vagy háztartási termékek egységeibe, továbbá például a gyógyszertárakba sem mehetnek be a 65 évnél fiatalabb fogyasztók, a szabály a szépkorúak kivetelével célzottan az üzletben tartózkodást tiltja ebben az intervallumban, hogy ne tudjon terjedni a vírusfertőzés a zárt helyeken.

A kereskedők találékonyak: találtunk olyan kisebb, nem kifejezetten az idősek által látogatott boltot, amelyik úgy oldja meg az értékesítést a korlátozott idősávban, hogy a vásárolni kívánt terméket egy kisablakon adja ki az utcán álló vevőnek, vagy egész egyszerűen kiviszi neki az üzlet elé.

Több budapesti kerületben körülnézve 11 óra táján az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az átlagoshoz képest eleve kevesebben indulhattak el a tömeges bevásárlóhelyek felé a kijárási korlátozás életbe lépésével, az új szabályokról pedig mindenütt higgadtabban vélekedtek a megkérdezett vásárlók, miközben a boltosok üdvözlik az újabb biztonsági intézkedést, habár a nagy láncoknál egyelőre számolnak a délutáni sűrűbb forgalommal. Összességében úgy tűnik, egyre többek számára mostanra az lett a legfontosabb, hogy a járvány mihamarabb visszaszoruljon, emiatt alkalmazkodni tudnak az átmenetileg korlátozott körülményekhez is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.