Sokan már idén igénylik a babaváró támogatást

2019. 04. 29. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg tízezer ügyfélre és mintegy hatvanmilliárd forint babaváró hitel kihelyezésére számít 2022 végéig a Takarék-csoport. Mint a pénzintézet lapunkkal közölte, felkészültek a július elsejét követő nagyszámú érdeklődő fogadására, és azzal számolnak, hogy túlnyomó részben az idei évben fogják azt megigényelni a fia­tal házasok. A hitel legfeljebb tízmillió forintig, maximum húsz évre és a támogatott időszak alatt legfeljebb havi ötvenezer forintos törlesztő­részlettel vehető fel.

A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket, ezért a Takarék-csoport elemzői úgy vélik, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező család öt-nyolcmillió forint hitelösszegre lesz hitelképes. A pénzintézet szerint a babaváró kölcsön a kisebb összegű jelzáloghitelek helyettesítője is lehet, főként a kisebb összegű lakásvásárlási vagy felújítási célú jelzáloghitelek esetén.

A hitelkérelmet a benyújtást követő tíz napon belül el kell bírálnia a folyósító hitelintézetnek. Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem. A jogszabályi feltételek teljesítése esetén a kölcsön az ügyfél számára a futamidő végéig kamatmentes marad, ellenkező esetben a hitelt átárazzák, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben legalább nyolc százalék körüli kamatmértéket jelent. Ez esetben ráadásul vissza kell fizetni a már igénybe vett kamattámogatást, amely a jelenlegi helyzetben a felvett hitelösszeg nagyságrendileg húsz százalékát teheti ki egyösszegű kötelezettségként.

Mint ismert, a családvédelmi akcióterv részeként július 1-jétől azok a házaspárok, ahol a nő 18 és 40 év közötti, akár tízmillió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönre lesznek jogosultak. A törlesztést a hitelfelvételt követően születő (vagy örökbe fogadott) gyermeknél három évre felfüggesztik, a másodiknál újabb három évre felfüggesztik, egyúttal 30 százalékot elengednek a tartozásból, a harmadik gyermeknél pedig nem kell visszafizetni a kölcsönt, amely így vissza nem térítendő támogatássá válhat. A babaváró támogatásra 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet szerződni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.