Sokat fialhatnak az egy százalékok

Május elejéig az adófizetők 485 ezer rendelkező nyilatkozatot adtak be elektronikus úton adójuk egy százalékáról, az idei adat magasabb, mint a tavalyi időszakos érték – erről tájékoztatta lapunkat a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András rámutatott: az adózók kezében komoly döntési lehetőség van. A felajánlásokat még két hétig meg lehet tenni, ráadásul többféle mód közül választhatnak az érdeklődők.

Jakubász Tamás
2019. 05. 08. 13:30
null
A felajánlások a nagy vallási közösségeknek is segíthetnek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 20-án lejár a személyi jövedelemadó-bevallás határideje, eddig dönthetik el az adófizetők, hogy felajánlják-e adójuk egy-egy százalékát, s ha igen, melyik szóba jöhető szervezetnek küldik el az összegeket. Az egyik százalékkal az arra jogosult civil szervezetek tevékenységét segíthetik az érintettek – a választás megkönnyítéséért a szóba jöhető harmincezer egyesület, alapítvány és más társulás nevét, fontosabb ada­tait az adóhivatal saját honlapján korábban közzétette.

A másik százalékot 31 egyház valamelyikének küldhetik el az adózók vagy megjelölhetik a Nemzeti tehetségprogramot is. Az ehhez szükség technikai számok szintén megtalálhatók a hatóság internetes oldalán.

– A döntést még nagyjából két hétig lehet meghozni – hívta fel a figyelmet lapunknak nyilatkozva a pénzügyminiszter helyettese, majd arra biztatott: mindenki éljen a lehetőséggel, és válassza ki a számára fontos vagy egyébként szimpatikus munkát végző vallási és civil szereplőt. Tállai András ennek kapcsán megjegyezte, sokan nem hagyták az utolsó hetekre a kérdést, s már elrendezték százalékaik sorsát.

– Idén május 2-ig az adófizetők 485 ezer rendelkező nyilatkozatot adtak be elektronikus úton az egy százalékokról, lényegesen többet, mint az elmúlt évben. Tavaly ugyanis eddig a napig 424 ezer nyilatkozat futott be az internetes felületen – ismertette a számokat az államtitkár.

Hozzátette: ahogy korábban, úgy most is többféle módon lehet határozni az egy százalékok kedvezményezettjei­ről, hiszen a nyilatkozatot nemcsak az interneten, hanem hagyományos módon, papíralapon is el lehet juttatni az adóhivatalhoz. S az sem feltétel, hogy a bevallással egyszerre adja le az adófizető a nyomtatványt, hiszen az egyszázalékos iratot külön is be lehet küldeni. A lényeg, hogy május 20-ig elindítsák a dokumentumot az érintettek.

A miniszterhelyettes a tavalyi adatok felidézésével rámutatott: a társadalom kezében komoly döntési lehetőség van. A múlt esztendőben pél­dául összesen 32 milliárd forintot ajánlhatott fel a kevéssel több mint ötmillió adófizető. Az összeg fele a civil szférához, másik fele a vallási közösségekhez vagy a tehetségprogramhoz kerülhetett volna. Ehhez képest a múlt évben 1,8 millió nyilatkozat érkezett a civil egy százalékok ügyében, 8,3 milliárd forinthoz juttatva a civil szerveződéseket.

A felajánlások a nagy vallási közösségeknek is segíthetnek
Fotó: Kurucz Árpád

A 31 egyház számára egymillió felajánlást tettek az arra jogosultak, ezzel 4,8 milliárd forintot kapott a vallási szféra. A Nemzeti tehetségprogramra pedig közel háromszázezer felajánlónak esett a választása, akik jelentős, 1,4 milliárd forintot szántak erre a feladatra. – Az adófizetők a felajánlható 32 milliárdból végül 14,5 milliárd forintról rendelkeztek – összegezte a tavalyi számokat Tállai András.

Az államtitkár úgy fogalmazott, az egy százalékokkal nagyban lehet segíteni azoknak a szervezeteknek a munkáját, amelyek sokat dolgoznak a kisebb és nagyobb közösségek boldogulásáért, az egyes fontos társadalmi célok eléréséért, ahogy a polgárok az egészségmegőrzésért is sokat tehetnek, ha sportszervezetek részére ajánlják fel adójuk egy százalékát. A miniszterhelyettes a fontos célkitűzések között említette meg a magyarországi kultúra és a hagyományok ápolását, amely végeredményben az identitás megőrzését is segíti.

Hosszú nyitvatartás

Az elmúlt években az adófizetők megszokhatták, hogy a hatóság legfontosabb kirendeltségei rendkívüli nyitvatartás szerint működnek a személyi jövedelemadó-bevallás határidejéhez közel eső napokban. Ez nem lesz másképp az idén sem. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai 2019. május 6. és 17. között hétköznaponként reggel fél kilenc és este hat óra között várják az ügyfeleket, május 20-án hétfőn – vagyis az utolsó napon – pedig fél kilenctől este nyolcig dolgoznak a hivatalnokok.

A rendkívüli nyitvatartást a ­megyeszékhelyek ügyfélszolgálatai mel­lett a fővárosban a IX. kerület, Vaskapu utca 33–35., a XIII. kerület, Dózsa György út 128–130. és a XIV. kerület, Gvadányi utca 69. szám alatti egységeknél vezették be. Fontos tudni, hogy a szokásos nyitvatartási időn túl csak az szja-bevallással, a bevallási tervezettel kapcsolatos ügyeket lehet elintézni, emellett lehet csekket igényelni, bankkártyával fizetni, ahogy elvégezhető az ügyfélkapus hozzáférés megszerzéséhez szükséges adminisztráció is.

A szokottnál hosszabb időszakban fogadják az érdeklődők kérdéseit az adóhivatal 1819-es számon tárcsázható, Általános Tájékoztató Rendszerének munkatársai is. A telefonos rendszernél május 6. és 17. között munkanapokon fél kilenctől 18 óráig, május 18-án, szombaton és ­19-én, vasárnap reggel fél kilenctől fél kettőig, május 20-án, hétfőn fél kilenctől este nyolcig állnak az adófizetők rendelkezésére a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kér­désekben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.