Spórolnak az európai családok a járvány kitörése óta

A német családok közel harmadának egyáltalán nincs megtakarítása vagy túl keveset tesznek félre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 01. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-válság alatt némileg módosultak az európaiak megtakarítási szokásai. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet által az ING bank megbízásából készült tanulmány szerint 30 százalékuk növelte megtakarításait, 44 százalékuk pedig kevesebbet költ mint korábban. A kiadásaikat egyesek szükségből, mások viszont megváltozott napi rutinjuk következtében csökkentették. Az európaiak pénzköltési szokásai is igazodtak a járványvédelmi korlátozások feltételeihez, 52 százalékuk gyakrabban fizet kártyával a krízis óta, és 44 százalékuk pedig többet költ az online áruházakban.

A megtakarítással egyáltalán nem rendelkezők aránya csak kismértékben változott az előző, decemberi felmérés óta. A májusban végzett felmérés 26 százalékot, a decemberi 28 százalékot mutatott ki. Az arány mindvégig kevéssé változott csak a felmérés nyolcéves történetében, 25 és 35 százalék között alakult.

Hiába rendelkeznek a német családok a többi országhoz képest nagyobb számban megtakarítással, a több mint ezer németországi résztvevővel készített reprezentatív felmérés eredménye szerint a német családok 29 százaléka nem rendelkezik félretett pénzzel. A felmérésbe bevont többi 13 ország többségénél ennél kisebb volt a tartalékkal nem rendelkező családok aránya.

Összességében az európai családok negyede van kitéve megélhetési nehézségeknek egy gazdasági válságban. Ők egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással, illetve a megtakarítással rendelkező családoknak az a harmada sorolható ide, akik a biztonságosnak tartott háromhavi jövedelemnél kevesebb megtakarítással rendelkeznek. Az Ipsos évente több alkalommal végzi el reprezentatív online felmérését országonként mintegy ezer résztvevő bevonásával. Az Ipsos vírusjárvány hatásainak felmérését célzó tanulmánya belga, német, francia, brit, olasz, holland, osztrák, lengyel, román, spanyol, cseh, török és amerikai résztvevőkkel, összesen 26 ezer megkérdezett bevonásával készült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.