Stagnálás közelében az európai gazdaság

Magyar Nemzet
2019. 08. 15. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 0,2 százalékkal nőtt április–június során a GDP az Európai Unióban, illetve az euróövezetben is az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán közzétett második becslése szerint. Az első negyedévben erősebb ütemben – az euróövezet 19 tagállamában még 0,4 százalékkal, az unió 28 tagállamában pedig 0,5 százalékkal – bővült a gazdaság az előző három hónaphoz viszonyítva. Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,1 százalékkal, az EU egészében pedig 1,3 százalékkal nőtt a GDP az idei második negyedévben. Ez ugyancsak gyengébb ütem az első negyedévben mért 1,2, illetve 1,6 százalékhoz képest. A német visszaesés mellett az unió több erős gazdaságában gyenge eredmények voltak, Svédország 0,1 százalékos és Nagy-Britannia 0,2 százalékos csökkenése lényegében megfelel az olasz gazdaság stagnálásával.

Bert Colijn, az ING eurózónával foglalkozó közgazdásza szerint az általános gyártási mutatók alapján a devizaunió országaiban összességében borúsak a növekedési kilátások. Szerinte egyre meglapozottabbá válik az euróövezetben a kedvezőtlen gazdasági fordulat, amely várhatóan beavatkozást tesz szükségessé.

– Az Európai Központi Bank lényegében már eldöntötte, hogy új gazdaságélénkítő csomagot indít útjára szeptemberben, a kérdés az, hogy az egyes országok kormányzatai is hajlandók lesznek-e ehhez saját erejükből hozzájárulni, ha rosszabbra fordulnak a dolgok – fejtette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.