Szabad nyárra készülnek

Szerényebb személyzettel, csökkentett munkaidővel és mérsékelt munkabérrel várják ki a járvány végét a januártól decemberig üzemelő balatoni szállodák. Abban bíznak, hogy június közepétől jut a belföldi turizmusnak két-két és fél hónap, hogy a legnépszerűbb üdülőövezetben elérjék az éves bevételük csaknem felét. Egyre többen nem lemondják, hanem későbbi időpontra foglalják a szállást.

2020. 04. 24. 10:48
null
Több szolgáltatónak az idei szezon sorsdöntő lesz: marad vagy elhagyja az ágazatot Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében a nullához közelít a balatoni szállodák kihasználtsága áprilisban, a májusi kilátások vegyesek, ­június közepén viszont van némi remény a nyitásra – közölte lapunkkal Szijártó Csaba balatonkenesei szállodaigazgató. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezető-helyettese elmondta: nyárig két lehetőség lesz jellemző, ebből az egyik az, hogy a vendég lemondja, másik időpontra kéri a szobafoglalását, a másik, hogy a szálloda hosszabbítja meg a jelenleg is érvényes üzemszünetet. – Abban bízunk, hogy a nyarat nem veszítjük el – folytatta. – Azért se, mert a balatoni szállodák szezonális eredménye mindig azon múlik, hogy alakul a július és az augusztus. Ha eredményes lesz, akkor ez a két hónap jó esetben megalapozza az év többi részét, és a korábbi tapasztalatok alapján biztosítja az idei árbevétel csaknem negyven százalékát, tehát még nincs minden veszve – jelezte Szijártó Csaba, hozzátéve, hogy a naponta változó vírushírektől függ, éppen optimistán vagy borúsabban látják a jövőt.

A szakember kitért arra, hogy a dolgozók közül minél többeket igyekeznek megtartani a szolgáltatók, így ha nem is mindenki, de csökkentett bérrel, rövidebb munkaidőben takarítási, karbantartási munkákra többen a part mentén maradtak, habár sokan el is mentek a bizonytalan kilátások miatt. A leépítésekre az jellemző, hogy a felek közös megegyezéssel szerződést bontanak, az egykori turisztikai alkalmazottak pedig javarészt munkanélküli-segélyért jelentkeztek.

Több szolgáltatónak az idei szezon sorsdöntő lesz: marad vagy elhagyja az ágazatot
Fotó: Éberling András

– A lét a tét – fogalmazott a Kereskedő és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekvédelmi Szövetségének Somogy megyei elnöke. Kertész Rezső a 13 dél-balatoni település mintegy 1400 vendéglátó egységét jelentő piacról elmondta, hogy sokan a nyári nyitásra teszik fel a tétet, vagyis amennyiben a járvány miatt nem lehetséges időben újrakezdeni, akkor többen lesznek, akik feladják a hivatást a vendéglátásban. –A szezonális éttermek, büfék, bisztrók, cukrászdák kénytelenek kivárni. Az itteni mikro- és családi vállalkozások többsége mégis azt vallja, hogy a szalmaszálban is meg kell kapaszkodni. Már csak azért is, mert a turizmus múlt évi szárnyalásakor sokan nagyon jelentős összeget fordítottak üzletük korszerűsítésére, áll benne a pénzük – mondta a somogyi vezető.

Van ok óvatos bizakodásra: a turisztikai ügynökség adatai szerint a nyári főszezonra a belföldről érkezett foglalások száma az elmúlt hónapban felfutott, a magyarok több mint húszezer foglalást tettek eddig nyaralási szándékkal, ami még mindig alulmúlja az előző évi tendenciákat, de már óvatos optimizmust mutat.

Hűségkártya a lojális vendégnek

Szinte mindenütt az országban kínálnak egyedi akciókat, kedvező átfoglalási lehetőségeket, hogy a sorozatos szobalemondások miatt középtávon se remegjen meg egy-egy adott térség turisztikai kínálata, illetve már zajlik az idei belföldi szezon megalapozása. A Szállás.hu lapunkkal közölte, hogy általában lemondás helyett időpont-módosítást, úgynevezett átfoglalást javasolnak a nyaralást tervezőknek, erre rengeteg ingyenes lehetőség van. Jelezték, hogy országszerte sok a bizonytalanság a tavaszi forgalomzuhanás miatt, és akadnak már olyan magán-szálláskiadók, akik végleg bezártak vagy közel állnak hozzá, mások egyelőre szüneteltetik a tevékenységüket a zimmer freiben. Az biztos, hogy a május elején már előforduló kemping- és strandnyitások csúsznak, továbbra is a vírushelyzettől függ az ágazat idei sorsa. Zalakarost sem kíméli a vendéghiány, pedig az elmúlt két évben és még az idei elején is rekordmagasságokban szárnyalt az üdülőhely. A Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. közölte, hogy a térségi szolgáltatókkal hűségutalványokat bocsátottak ki azoknak a vendégeknek, akik egy másik időpontra váltják a lefoglalt szállást, ezeket sorszámozva, többletszolgáltatásokkal adják, és 2021. június 30-ig lehet felhasználni a zalakarosi szálláshelyeken, éttermekben, illetve a látnivalóknál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.