Szakadék az országrészek között

Az előző évekhez hasonlóan erős területi egyenlőtlenségeket mutatnak az idei lakásépítések is: a kedvezményes forgalmi adó ott lendítette fel a beruházásokat, ahol amúgy is viszonylag sok lakás épült. A következő évek nagy kérdése, hogy a kormányzat által elsősorban a kistelepülési lakásépítésekre és házfelújításokra átcsoportosított támogatások mekkora fellendülést hoznak majd a leszakadó térségekben.

2019. 12. 27. 5:45
null
A fejlesztések a jó gazdasági kilátású régiókra koncentrálódnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nap múlva lejár a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa hatálya a legtöbb épülő lakóingatlanra. Az a lehetőség gyakorlatilag már karácsony előtt lezárult, hogy a 2018. november 1-je utáni építési engedéllyel rendelkező, épülő lakásokat még ötszázalékos forgalmi adóval fizessék ki a vevők. Nem véletlen, hogy decemberben nagyon sok megrendelő, vásárló nagy összegű előlegeket, részszámlákat fizetett ki új lakására – értelemszerűen leginkább azokra, amelyeknél jövőre már nem lehet ezzel a kedvezménnyel számolni.

A 2016 elején bevezetett ötszázalékos áfakulcs hatására ugyan jelentősen megnőtt a lakásberuházások mértéke, de az építkezések – ahogy az elmúlt években – idén is igen nagy területi eltéréseket mutatnak. A Központi Statisztikai Hivatal friss Fókuszban a megyék című kiadványa szerint 2019 első három negyedévében az új lakások negyedét Budapesten adták át, minden ötödiket Pest megyében, csaknem 16 százalékukat pedig Győr-Moson-Sopron megyében. Változás csupán abban történt, hogy a 2017-ben és 2018-ban a főként családi házas vagy néhány lakásos társasházi beépítésekkel „élen álló” Pest megyét az idei évre a lassabban elkészülő, de 2019-ben már nagyobb számban használatbavételi engedéllyel rendelkező, akár sok száz lakásos lakóparki és társasházi fejlesztésekkel a főváros lekörözte.

Jóllehet Budapest és a két megye együtt valamivel kisebb arányt (61 százalék) képviselt 2019 első kilenc hónapjában a korábbi években jellemző kétharmad körüli aránynál, egyértelműen Közép-Magyarországon, valamint Győrött és környékén épült kiemelkedően a legtöbb új otthon az elmúlt években. Ugyanakkor hiába a csökkentett forgalmi adó, ha sok megyében így is alig épült-épül lakás, s az egyes országrészek közötti olló egyre nyílik. Nógrád megyében kilenc hónap alatt mindössze 35 lakást adtak át, ami még így is háromszoros bővülés 2018 azonos időszakával összevetve, amikor csupán 13 új lakás készült el megyeszerte. Baranya, Békés, Heves és Tolna megyében is száz alatt maradt a kilenc hónap során átadott új otthonok száma.

A fejlesztések a jó gazdasági kilátású régiókra koncentrálódnak
Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberi Lakáspiaci jelentésében az szerepelt, hogy a kedvezőbb gazdasági kilátásokkal és turisztikai adottságokkal rendelkező országrészekben koncentrálódnak az újlakás-fejlesztések, s leginkább Budapesten, a Dunántúl középső és északi részén, valamint a Duna–Tisza köze északi részén jelennek meg nagy számban. A fővároson kívüli, értékesítés alatt álló, tervezett, épülő vagy befejezett lakásfejlesztésekben mintegy 16 700 új lakás található. Ezen állomány csaknem 15 százaléka Győr-Moson-Sopron, több mint 14 százaléka Somogy, 12 százaléka pedig Pest megyében található. Mindezzel szemben Békés megyében mindössze 61 lakás épül. A jegybank elemzése szerint a vidéki új lakások negyede a Balaton környékén, 12 százaléka Budapest agglomerációjában, további 52 százaléka pedig a megyei jogú városokban található.

Az MNB azt is összevetette, hogy a hazai lakásállomány megújulási aránya a térségben igen alacsony, sőt a fővárosi lakásmegújulás leszakadása a régiós fővárosoktól még jelentősebb. A budapesti lakásállomány 2018. évi 0,42 százalékos megújulásához viszonyítva Bukarestben 0,66, Prágában 0,9, Bécsben 1,54, Varsóban pedig 2,46 százalékot jelez a mutató.

Az ötszázalékos forgalmi adó kivezetésével ezen arányok valószínűleg még rosszabb képet mutatnak majd. A falusi csok és az építkezésekhez, felújításokhoz hozzákapcsolt áfa-visszatérítés révén elsősorban a kistelepülésekre irányított kormányzati támogatások tükrében a következő évek nagy kérdése az, hogy vidéken mekkora fellendülés érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.