Szakértő: Nő a gazdaság, de nagyobb hozzáadott értékre lenne szükség

Májusban 6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés, amiben döntő szerepe van az autógyártásnak, feldolgozóiparnak – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Forrás: MTI2019. 07. 07. 12:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós konvergencia index szerint is jól teljesítenek a V4-ek, erősebben nő a GDP-jük, mint a fejlettebb országoké, de még mindig nem eléggé. Ahogy a fogyasztásban is le van maradva a régió – jegyezte meg a szakember.

A növekedésben a nagyobb hozzáadott értéknek kellene egyre jelentősebb szerepet játszania, ami például a kutatásfejlesztésben, a kereskedelemben, turizmusban jelentkezik, miközben a magyarországi autógyártás elsősorban összeszerelő tevékenység – mutatott rá Csath Magdolna.

Hozzátette: a közepes fejlettség csapdájából – ami azt jelenti, hogy hosszabb távon sem sikerül érdemben csökkenteni a fejlett országokhoz képest a lemaradást – a struktúraváltás lehet a kiút.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.