Számos kockázatot rejt új kriptovalutaként a libra

Magyar Nemzet
2019. 07. 15. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között a Facebook által bevezetni tervezett kriptovaluta, a libra globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásával foglalkoznak a hét vezető iparosodott ország, a G7-ek pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői szerdán kezdődő kétnapos találkozójukon.

A Párizstól északra fekvő Chantilly városában a fő témát a nemzetközi fizetési rendszerben rejlő pénzügyi kockázatok felmérése jelenti majd. A távirati iroda beszámolója szerint a libra két szempontból is kiemelkedik a már használatban lévő, informatikai blokklánc-technológiát alkalmazó fizetőeszközök közül. Egyrészt a rendszer mérete folytán, hiszen a Facebook 2,7 milliárd felhasználója a világ lakosságának harmadát teszi ki. Másrészt a libra a tervek szerint a vezető devizák kosarához rögzített, garantált árfolyamú virtuális devizaként működne. Vagyis a libra puszta mérete és árfolyamának egyes nemzeti devizákhoz kötöttsége miatt is hatással lehet a globális pénzügyi rendszer működésére és stabilitására.

Jerome Powell, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed elnöke például már korábban a legmagasabb szintű felügyeleti vizsgálat szükségessége mellett kardoskodott a libra engedélyezésének feltételeként.

– Miközben a projekt kezdeményezői olyan közhasznú előnyökre helyezik a hangsúlyt, mint a fizetési szolgáltatások kiterjesztése a világ népességének széles körére, súlyos aggályok merülhetnek fel a rendszer biztonságával szemben pénzmosási, terrorizmusfinanszírozási és egyéb más szempontokból – mutatott rá a Fed elnöke. Hasonlóan nyilatkozott Kuroda Haruhiko, a japán jegybank kormányzója.

– Tüzetesen meg kell vizsgálnunk, a libra milyen mértékben lesz képes elnyerni a közvélemény bizalmát, milyen hatással lesz a devizapiacokon az árfolyamok alakulására és a pénzügyi rendszer stabilitására – fogalmazott Powell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.