Száz nap a Covid–19 árnyékában

Sok ország gazdasága nagy recesszióban van, a részvénypiacok azonban remek formában működnek a kezdeti zuhanás ellenére. Az egyedi céges papírok pedig igen változatos utat futottak be a koronavírus-járvány első szakaszában.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 19. 11:48
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in New York
A részvénypiacok kevésbé szenvedték meg a globális vírushelyzetet, mostanra pedig szárnyalnak Fotó: Lucas Jackson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen száz nap telt el azóta, hogy a WHO meghirdette a koronavírus gyors terjedése miatti globális járványveszélyhelyzetet, az egyes országok meghozták szigorú intézkedéseiket, a gazdasági megtorpanás pedig szinte azonnal bekövetkezett. A tőzsdék napok alatt összeomlottak, a főbb indexek 35-40 százalékot veszítettek értékükből, majd nem sokkal később szakadatlan emelkedésbe kezdtek.

A szektorok közül a március 10-i, tehát közvetlenül a járvány kihirdetése előtti időponthoz képest az S&P 500 index komponensei közül az információs-technológiai szektor lett a nyertes, összesen 17,2 százalékos erősödéssel, vesztesként pedig a közműszolgáltatói szektor végzett, 7,2 százalékos gyengüléssel – írja friss elemzésében a MarketWatch. Ám ha az év elejétől nézzük, akkor az energiaszektor a nagy vesztes (elsősorban az olajáresés miatt), 35 százalékos gyengüléssel, a nyertes pedig ez esetben is az IT-szektor, 11,6 százaléknyi erősödéssel.

Ami az egyedi részvényeket illeti, az elemzés megvizsgálja, hogy a Dow ­Jones, az S&P 500, illetve a Nasdaq 100 indexek komponensei közül melyek nyújtották a legjobb, illetve a legrosszabb teljesítményt. A Dow Jones indexben a nyertes az index nevével részben egyező Dow Inc. vegyipari cég, amely többek között hőszigetelő-, valamint csomagolóanyagokat gyárt. A társaság részvényének árfolyama 31 százalékot emelkedett a járvány száz napja alatt. A második helyen az Apple 23, harmadik helyen a Microsoft 21 százalékot erősödött, a két ­óriás valósággal húzta a piacot. A harminc­elemű index utolsó helyezettje, nem meglepő módon, a Boeing lett, 17 százalékos veszteséggel.

A részvénypiacok kevésbé szenvedték meg a globális vírushelyzetet, mostanra pedig szárnyalnak
Fotó: Reuters

Az S&P 500 indexen belül a száz nap győztese a Diamondback Energy, egy klasszikus texasi olaj- és földgázkitermelő cég, 57 százalék emelkedéssel. Az év elejéhez képest viszont az ár megfeleződött, a papír árfolyama még a járvány előtt összeomlott, majd alatta felpattant. Az ötszáz tagú patinás index vesztese a Xerox lett, 42 százalékos gyengüléssel.

A Nasdaq 100 komponensei közül nyertes a MercadoLibre online kiskereskedelmi cég, 56 százalékos értéknövekedéssel. A második helyen a Tesla végzett 54 százalékkal, míg a PayPal a negyedik helyig jutott, papírjai 49 százalékkal izmosodtak. A százas klubban a vizsgált időszak vesztese a United ­Airlines, amely 25 százalékos gyengülést szenvedett el, míg a második leggyengébbek a Marriott részvényei lettek, 17 százalékos veszteséggel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.