Százezrek vághatnak bele lakásfelújításba a jövő évtől

A már korábban bejelentett, jövőre startoló állami lakásfelújítási programban még többen vehetnek részt, mivel a jogosultak várhatóan támogatott kedvezményes hitelből is finanszírozhatják a korszerűsítést.

Magyar Nemzet
2020. 12. 21. 9:30
Engedélyek híján rossz vége lehet a beruházásnak
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban bejelentett lakásfelújítási hitel következtében 2021-ben és 2022-ben akár százezer lakásban indulhatnak meg a munkálatok – írja legfrissebb elemzésében az Ingatlan.com.

Az állami lakásprogram újabb fontos elemét a hétvégén jelentette be a miniszterelnök. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum háromszázalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét – ismertette szombaton közösségi oldalán Orbán Viktor.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy jövőre a gyermekes vagy gyermeket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum hárommillió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak az államtól. Az érintettek pedig 2021 februárjától a korszerűsítéshez államilag támogatott, maximum tízéves futamidejű, maximum háromszázalékos kamatozású hitelt igényelhetnek – olvasható az Ingatlan.com elemzésében.

A legújabb intézkedéseknek köszönhetően már a munkák megkezdése előtt pénzhez juthatnak a lakást felújító családok
Fotó: Katona Vanda

– Azzal, hogy az eddig megjelent hírek szerint februártól hitelből is finanszírozni lehet a felújítást, még többen választhatják ezt a megoldást. Akár százezer lakóingatlanban kerülhet sor korszerűsítésre az új lehetőségnek köszönhetően – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

A lakásfelújításra vonatkozó hitel két szempontból is praktikus lehet: egyrészt a felújítást tervező családok már a munkálatok megkezdése előtt pénzhez juthatnak. Másrészt pedig a hitelszakértők már a kölcsön felvétele előtt segíthetnek abban, hogy milyen költségeket milyen arányban térít vissza az állam a felújítást végző családoknak támogatás formájában.

Balogh László szerint így jobban elkerülhető az olyan kellemetlen meglepetés, amikor a felújítást követően derül ki egy kiadásról, hogy mégsem jár vissza utána állami támogatás.

A felújítás sok lakás esetében időszerű: a kínálati piacon idén megjelent fővárosi lakásoknak a húsz százalékára fér rá a korszerűsítés az eladók szerint, a megyeszékhelyeken és kisebb városokban a felújítandó lakások aránya 16 és 15 százalékos, a községekben pedig több mint húsz százalékot tett ki. A 2020-ban energetikailag besorolt ingatlanok majdnem fele átlagos vagy annál rosszabb kategóriába tartozik. Ezek közül az átlagos minősítésű energiatanúsítványt kapott ingatlanok aránya csupán tíz százalék, ami az Ingatlan.com szakértője szerint intő jel lehet a lakásállomány minőségére vonatkozóan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.