Százmilliós kárt okozott itthon a horvát földrengés

Két nap alatt több száz bejelentés érkezett a decemberi 28–29-i horvátországi földrengésekhez kapcsolódóan a magyarországi biztosítókhoz. A Magyar Biztosítók Szövetségénél arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban növekszik a panaszosok száma .

Magyar Nemzet
2021. 01. 01. 13:52
null
A horvátországi földrengés lökéshullámai miatt hazánkban is károsodtak épületek Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét eleji horvátországi rengések közül alapvetően a keddi, 6,5-es erősségű földmozgás nyomán keletkeztek anyagi károk magyar területen is, elsősorban a Dunántúl déli részén. A biztosítókhoz szerda estig több mint ötszáz bejelentés érkezett főként Baranya, Somogy, Zala és Tolna megyéből, de kisebb mértékben Budapestről, Veszprém és Fejér megyéből is. A károk összesített nagysága előreláthatólag meghaladja a százmillió forintot – áll a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményében.

A jellemző bejelentések: levált a vakolat, repedések keletkeztek a fő- és melléképület falán, a födémen, az ablaküveg megrepedt vagy betört, súlyosabb esetekben megdőlt a kémény, vagy éppen burkolatok repedtek meg.

Több társaság is jelezte, hogy az adatok nem véglegesek, további bejelentésekre számítanak. A biztosítók arra kérik ügyfeleiket, hogy amint szembesülnek az okozott károkkal, tegyék meg bejelentésüket személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen. (A szerződések szerint az ügyfeleknek a károk észlelésétől a bejelentés megtételéig 3–5 nap áll rendelkezésükre.) Tavaly a veszélyhelyzet felgyorsította az informatikai fejlesztéseket, a digitalizációt a kárbejelentések területén, sőt már a kárrendezéssel kapcsolatban is van online megoldás.

A horvátországi földrengés lökéshullámai miatt hazánkban is számos épület megsérült, a károk azonban jóval kisebbek

Több biztosítótársaság a távoli kárfelvétel választását javasolja az ügyfeleinek, amennyiben a feltételek adottak ehhez az aktuális kárnál.

Akad olyan biztosító, amelynél a telefonon bejelentett egyszerűbb esetek egy megajánlott összeg elfogadásával zárulhatnak – hívja fel a figyelmet a Mabisz. Egyesek már bevezették, másoknál előrehaladott állapotban van a videós kárszemlézés, amellyel a korábbinál lényegesen gyorsabban, akár 20–30 perc alatt mérhetőek fel a károk. A közleményben kiemelik: a személyes kárszemléig, amennyiben mégis szükséges, csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el, és lehetőleg készítsünk mindenről fényképfelvételeket, akár okostelefonunk segítségével.

A szakmai szervezet szerint a mostani bejelentések nyomán kifizetendő kárösszegek egyébként nem számítanak kirívónak, egy-egy nagyobb nyári vihar ugyanis akár többmilliárdos nagyságrendben is megterheli a biztosítók kasszáit. Akinek van lakásbiztosítása, számíthat az okozott károk megtérítésére – húzták alá –, mivel valamennyi lakossági vagyonbiztosítás alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok, amelynek része a földrengés is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.